Ablaţia previne răspândirea cancerului

Femeile care prezintă mutaţii genetice BRCA1 sau BRCA2 şi care suferă operaţii de îndepărtare a sânilor sau a ovarelor pentru a preveni răspândirea tumorilor canceroase (intervenţie chirurgicală care poartă numele de "ablaţie") au mai multe şanse de a supravieţui cancerului decât acelea care nu recurg la asemenea operaţie.

Un studiu amplu publicat în "Journal of the American Medical Association" este primul care demonstrează că şansele de supravieţuire ale femeilor care au suferit ablaţie sunt considerabil mai mari decât ale acelora care au refuzat intervenţia chirurgicală.

Femeile care prezintă mutaţii ale genelor BRCA1 sau BRCA2 au un risc de a dezvolta cancer la sân mai mare de până la 84%. Acelea care au doar variaţii ale genei BRCA1 prezintă un risc de cancer ovarian de până la 63 de procente, în timp procentul de pericol de cancer ovarian la pacientele cu mutaţii ale genei BRCA2 este cuprins între 10 şi 27 la sută.

Acesta este şi motivul pentru care numărul celor care aleg să le fie îndepărtate ovarele sau unul dintre sâni pentru a evita răspândirea tumorilor canceroase în organism este mic.

20% mai multe şanse la viaţă

Studiul, efectuat pe 2.482 de femei prezentând variaţii genetice, a fost efectuat în 22 de centre de cercetări medicale din Statele Unite şi din Europa între anii 1978 şi 2008. O parte dintre participante au fost monitorizate până în 2009.

Cercetătorii au descoperit astfel că femeile cu aceste mutaţii genetice şi care au suportat o masectomie profilactică au eliminat total riscul de apariţie a unor tumori canceroase de-a lungul primilor trei ani de monitorizare medicală.

La nivel mondial, aproximativ 20 de procente din totalul cazurilor de cancer la sân sunt cauzate de variaţii ale genelor BRCA1 sau BRCA2, astfel că specialiştii consideră că ablaţia ar putea salva vieţile a 20% dintre pacientele cu tumori canceroase.