Abilitățile sociale ale copiilor. Cu românul la psiholog

Abilitățile sociale ale copiilor. Cu românul la psiholog

Abilitățile sociale sunt tehnicile pe care le folosim în fiecare zi pentru a interacționa și a comunica cu ceilalți. Acestea includ comunicarea verbală și nonverbală, cum ar fi vorbirea, gestul, expresia feței și limbajul corpului. O persoană are abilități sociale puternice, dacă are cunoștințe despre cum să se comporte în situațiile de zi cu zi și să înțeleagă atât regulile scrise cât și cele „nescrise” atunci când comunică cu ceilalți. Abilitățile sociale sunt vitale pentru a permite unui individ să aibă și să mențină interacțiuni normale cu ceilalți.

Multe dintre aceste abilități sunt esențiale pentru crearea și susținerea prieteniilor. Interacțiunile sociale nu se desfășoară întotdeauna fără probleme și o persoană trebuie să poată gestiona adecvat situațiile, cum ar fi rezolvarea conflictelor atunci când apar. De asemenea, este important ca indivizii să aibă „empatie” (adică să aibă capacitatea de a se pune în locul altcuiva și să-și recunoască sentimentele), deoarece le permite să răspundă într-o manieră de înțelegere și îngrijire a modului în care alții simt.

 

Abilitățile sociale la copii

Ne puteți urmări și pe Google News

folosirea propriului control;

empatie;

 atitudine pozitivă;

asumarea responsabilității;

înțelegerea spațiului personal;

 înțelegerea diferențelor culturale;

acceptarea perspectivei celuilalt

 exprimarea propriilor păreri;

 gestionarea furiei și a frustrării;

gestionarea fricilor;

 face ce i se spune de către un adult;

își cere scuze când e cazul;

 are o gândire flexibilă.

 

Pentru a îmbunătăți aptitudinile sociale ale copilului trebuie să:

să te joci cu copilul tău pentru a contribui la dezvoltarea unei atenții comune, a implicării, a intereselor comune, a cooperării și a jocului adecvat cu jucăriile.

să-l înveți să recunoască emoții: ajutați copilul să înțeleagă și să își afișeze propriile emoții și să recunoască aceste emoții în alte persoane.

să empatizeze: Ajutați copilul să înțeleagă și să recunoască modul în care se simt alte persoane în situații particulare.

Să-i dai exemple din viață: acestea sunt povestiri care sunt folosite pentru a învăța copiii abilități sociale specifice pe care le pot găsi greu de înțeles sau care sunt confuze. Scopul povestirii este de a spori înțelegerea copilului prin descrierea detaliată a unei situații specifice și sugerând un răspuns social adecvat.

 

Elementele necesare dezvoltării competențelor sociale

Atenție și concentrare: Efortul susținut, desfășurarea activităților fără distragere a atenției și capacitatea de a menține acest efort suficient de lung, pentru a face această sarcină.

Înțelegerea limbajului: Folosirea limbajului prin vorbire, semne sau forme alternative de comunicare pentru a comunica dorințele, nevoile, gândurile și ideile.

 Competențe de joc: Implicare voluntară în activități automotivate, care sunt în mod obișnuit asociate cu plăcerea și în care activitățile care sunt orientate către anumite obiective.

Abilități pre-lingvistice: Modalitățile în care comunicăm fără a folosi cuvinte și includ lucruri precum gesturi, expresii faciale, imitații, atenție comună și contact cu ochii. Abilitatea de a obține, menține și schimba emoția, comportamentul, atenția și nivelul de activitate adecvat unei sarcini sau unei situații într-o manieră acceptabilă din punct de vedere social.

Funcționarea executivă: raționamentul și abilitățile de gândire de ordin superior.

Planificarea: sarcina succesivă în mai multe etape sau performanța activității pentru a obține un rezultat bine definit.