Abia scăpat de persecuțiile anti-evreiești e lovit de camion

Pe la ceasul trei după-masă este lovit de un camion pe Bulevardul Regina Maria. Moare în mai puțin de un sfert de oră.

Era o zi de marţi, 29 mai 1945. Se îndrepta spre Universitatea Liberă Democratică din Bucureşti unde trebuia să le vorbească studenților despre Balzac, în cadrul primului său curs de literatură universală.

Ziua următoare este înmormântat la Cimitirul Evreiesc Filantropia, unde vin să-și ia rămas bun mulți intelectuali, printre care Camil Petrescu, Geo Bogza, Perpessicius, Petru Comarnescu, Al. Philippide, Cella Serghi, Ion Biberi, Anton Bibescu.

Dramaturgul, prozatorul, gazetarul şi eseistul Mihail Sebastian nici nu ămplinise 38 de ani.

Eraclie Pralea

Pe numele adevărat, Iosef M. Hechter, fiul lui Mendel Hechter, funcţionar comercial, şi al Clarei (născută Weintraub), s-a născut la 18 octombrie 1907, la Brăila.

A urmat cursul elementar şi Liceul "N. Bălcescu" în oraşul natal. În 1926, şi-a susţinut bacalaureatul, teza sa fiind în mod deosebit apreciată de preşedintele Comisiei, Nae Ionescu.

A absolvit, în 1929, Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Şi-a pregătit doctoratul la Paris între 1930 și 1931.

A debutat cu versuri, în 1926, în revista "Lumea" din Iaşi, sub pseudonimul Eraclie Pralea.

Apoi, şi-a făcut debutul în publicistică, începând lunga colaborare la ziarul "Cuvântul", unde a fost şi redactor (1927-1934). A tradus din Francis Jammes şi Marcel Proust. Concomitent, a colaborat la "Tiparniţa literară", "Vitrina literară", "Vremea", "Contimporanul".

Persecutat că era evreu

În timpul războiului, nu a fost scutit de mizeriile şi umilinţele condiţiei de evreu. La 7 septembrie 1940, în baza Decretului-lege din 9 august 1940, i s-a interzis să mai profeseze ca jurnalist şi i s-a retras şi licenţa de avocat pledant. Din 1941, a fost profesor la Liceul "Cultura". În perioada războiului nu a avut drept de semnătură.

Statutul i s-a schimbat radical după august 1944.

A fost numit, în 1945, consilier principal de presă la Ministerul Propagandei Naţionale, i s-a încredinţat un curs la Universitatea Liberă Democratică, era frecvent solicitat în calitate de avocat.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric