Contestațiile sucesive la manualul digital de Limba română i-a lăsat pe boboci fără această carte. Celelalte au fost deja distribuite elevilor de clasa I și a II-a.
Scandalul pe marginea licitației organizate pentru Abecedarului electronic iscat anul trecut e departe de a se sfârși. Primele contestații au fost depuse toamna trecută. Unele edituri participante la licitația organizată de Ministerul Educației au acuzat lipsa de transparență în organizare și mai multe nereguli referitoare la punctajele obținute de manuale, în urma evalării, precum și prețul extrem de mic propus de unele edituri.
Cum s-a ajuns aici
Contestațiile au început să curgă, însă doar una s-a materializat în final – cea pentru Abecedar - pentru că suma care trebuia depusă pentru admiterea contestației – 15.000 de euro - a fost considerată prea mare de către edituri. Unele edituri care obținuseră un punctaj mare la licitație, după reevaluare s-au trezit cu un punctaj sensibil mai mic sau chiar cu unul care i-a scos din cursă, cum a este cazul editurii Akademos Art.
Soluția la această a doua contestație este așteptată pentru finalul lunii ianuarie. În aceste condiții, dacă nu mai apar alte contestații, Abecedarul va ajunge la elevi cel mai devreme în martie-aprilie, potrivit lui Claudiu Istrate, reprezentantul Uniunii Generale a Editorilor din România. Cu excepția Abecedarului, în cele mai multe școli manualele digitale pentru clasele I și a II-a au ajuns deja la elevi. Deși li s-a socilitat un punct de vedere legat de acest subiect, reprezentanții Ministerului Educației nu au răspuns.
Risc maxim și pentru manualele de clasa a III-a
Scandalul manualelor digitale s-ar putea extinde și în anul școlar 2015-2016 la cele de clasa a treia și a patra. În Monitorul Oficial din 13 ianuarie a fost publicat un ordin de ministru prin care Remus Pricopie aproba programele școlare pentru acești ani de studii. Pasul următor ar fi elaborarea manualelor, însă, spun editorii, nu va mai fi timp pentru ca acestea să ajungă pe pupitrele elevilor, când începe școala. „În alte țări, editorii au la dispoziție un an de zile pentru elaborarea unui manual, noi avem maximum trei luni. Aceeasta înseamnă că la începutul lui mai să înceapă evaluarea manulelor de clasa a III-a, adică exact în momentul în care mai este foarte puțin până la vacanța de vară. Cred că este prea târziu și tare mi-e teamă că se va repeta istoria de anul trecut cu manualele de la clasa I și a II-a”, a explicat Claudiu Istrate. Cărțile de clasa I și a II-a cu excepția Abecedarului au ajuns pe băncile elevilor cu întârziere de trei luni față de data de 15 septembrie, anunțată oficial.