ABBA cucereste din nou lumea cu "Mamma Mia"

Desi n-a mai scos niciun album si nici n-a mai cantat live de peste 20 de ani, formatia suedeza continua sa aiba succes.

Musicalul "Mamma Mia" va fi ecranizat in 2007, iar in 2008 se va deschide la Stockholm primul muzeu dedicat grupului. Care este secretul formatiei ABBA?

Succesul celor patru membri ai trupei ABBA este impresionant. Vanzarile lor nu au fost depasite decat de cele ale lui Elvis Presley si ale formatiei Beatles.

Desi s-au lansat in urma cu mai bine de 35 de ani, melodiile lor sunt inca difuzate pe posturile de radio, iar fanii formatiei sunt in continua crestere.

Cu toate ca au mare succes, Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson si Anni-Frid "Frida" Lyngstad nu vor mai canta impreuna decat pe coloana sonora a peliculei ce poarta numele hitului formatiei.

"Mamma Mia", de la musical la film

Musicalul de succes "Mamma Mia" va fi ecranizat, iar Bjorn Ulvaeus si Benny Andersson vor fi producatori executivi. De la lansarea spectacolului la Londra, in 1999, acesta a avut incasari de peste 770 milioane de euro la nivel mondial si a fost jucat in peste 130 de orase din intreaga lume, fiind considerat unul dintre cele mai reusite musicaluri. Fundalul sonor este asigurat de 22 de hituri ale formatiei ABBA, printre care "Dancing Queen", "Thank You for the Music" si "The Winner Takes It All".

Varianta hollywoodiana a musicalului va fi produsa de Tom Hanks si de sotia sa, Rita, iar rolul principal va fi jucat de Meryl Streep. Acesta va fi primul musical al actritei, desi ea a mai cantat pana acum si in filmele "Postcards from The Edge" si "A Prairie Home Companion".

Castigatoare a Premiului Oscar, Streep (57 de ani) le-a avut drept concurente pentru acest rol pe Nicole Kidman, Michelle Pfeiffer si Kim Basinger. Coproducatoarea peliculei, Judy Craymer, a declarat pentru revista "Variety": "Streep a fost intotdeauna printre primele actrite aflate pe lista noastra. Este energica si spirituala, are toate calitatile pe care trebuie sa le aiba personajul".

Intrebat despre aceasta pelicula, Ulvaeus a parut incantat de realizarea acesteia.  "Este foarte entuziasmant. Vom incepe sa inregistram fundalul sonor necesar in februarie, iar primele scene vor fi filmate in iunie, la Londra", spune Bjorn Ulvaeus despre aceasta pelicula intr-un interviu acordat revistei "Newsweek".

O pauza foarte lunga

In acelasi interviu, Bjorn Ulvaeus, unul dintre componentii trupei, marturiseste ca nu stie cum de formatia a devenit atat de populara. "N-as sti ce sa zic. Imi pun deseori aceasta intrebare. Singurul lucru care imi vine in minte e ca, atunci cand asculti acele piese la radio, ele inca suna ca si cum ar fi de-abia lansate. Am muncit foarte mult la producerea si la scrierea lor. Acesta ar putea fi in parte unul dintre elementele care au dus la succes", a declarat Bjorn Ulvaeus. El spune insa ca formatia nu se va mai reuni.

"ABBA a fost prea mult timp in pauza. Ar fi putin patetic. Cred ca nu am gasit motivatia muzicala pentru a ne reuni. Oamenii ne stiu asa cum eram atunci. Acum ar vedea niste persoane mai in varsta, care nu mai au aceeasi energie si nu poarta incaltari cu talpa ortopedica. Mi-e teama ca vor fi dezamagiti", a adaugat fostul component ABBA in acelasi interviu.

Intrebat daca formatia ar avea succes in cazul in care ar lua fiinta in contextul muzical actual, Bjorn a spus ca acest lucru ar fi posibil, avand in vedere ca muzica pop a cunoscut o revenire odata cu aparitia formatiilor de baieti si a cantaretelor precum Britney Spears.

Muzeu ABBA la Stockholm

In 2008, la Stockholm se va deschide un muzeu dedicat legendarei trupe pop.

Bjorn Ulvaeus spune ca membrii formatiei si-au dat acordul in privinta realizarii acestui muzeu si chiar ii vor ajuta cu materiale pe organizatori, dar ca nu se vor implica mai mult de atat. "Aici am cam tras linie, sa ma implic in organizarea propriului meu muzeu.

E cam mult. Cei care se ocupa de asta sunt foarte seriosi si muzeul ar putea fi un adevarat punct de atractie turistica in Stockholm, asa ca le-am dat acceptul nostru, dar pana aici mergem cu implicarea noastra in proiect", a declarat Ulvaeus in interviul acordat revistei "Newsweek".

Muzeul va contine inregistrari, articole de presa, documente, costume originale ale membrilor trupei, precum si amintiri din turnee. Potrivit cotidianului "USA Today", organizatorii acestuia, Ulf Westman si Ewa Wigenheim, s-au gandit sa faca acest muzeu dupa ce l-au vizitat pe cel de la Londra dedicat trupei Beatles.

Muzica si politica

Bjorn Ulvaeus este membru activ al Swedish Humanist Association (Asociatia Umanitara Suedeza). "Am vazut ca eram in pericol ca religia sa se amestece din nou cu politica (...).

Si am vrut sa fiu implicat in ceva care sa constituie o alternativa. Pentru ca nu cred ca religia si politica se pot amesteca. Atunci cand am vazut ca deciziile politice sunt influentate de religie, decizii care ne afecteaza pe noi toti, m-am gandit: "Nu vreau sa ma intorc in epoca medievala"".

El crede ca ar trebui sa existe mai multe dezbateri in ceea ce priveste relatia dintre politica si religie. "Discutiile ar trebui sa inceapa chiar aici, in Europa, cu musulmanii care traiesc aici si care in mare parte sunt foarte bine educati si ar accepta o discutie rationala pe aceasta tema. Daca se pune problema de religie, daca vrei sa crezi, ar trebui sa fii liber sa crezi. Dar acest lucru n-are legatura cu politica", spune muzicianul in interviul acordat publicatiei "Newsweek".

Acesta marturiseste ca, desi in 1970 i se parea ciudat sa se implice in problemele politice, acum crede ca muzicienii care fac acest lucru chiar lupta pentru o cauza buna. "Aceste persoane, precum Bono si Bob Geldof, au o motivatie pentru care fac asta si nu este vorba nicidecum despre dorinta de putere, ci despre dorinta de a schimba ceva", spune fostul component ABBA.

Biografie

Cele mai importante momente din istoria formatiei suedeze

> Formatia se infiinteaza in 1971, iar numele ABBA, provenit din alaturarea  initialelor componentilor, apare in 1973.

> Un an mai tarziu, grupul participa la concursul Eurovision, desfasurat la Brighton, in Marea Britanie, unde castiga detasat cu piesa "Waterloo". Audienta a fost estimata la 500 de milioane de telespectatori.

> In tarile europene, melodia a ajuns pe locul intai in clasamente, iar in Statele Unite - pe locul sase.

> Urmeaza hiturile: "S.O.S.", "Mamma Mia", "Fernando", "Dancing Queen", "Money, Money, Money", "Knowing Me, Knowing You". > In 1974 pleaca in primul turneu international, iar in 1977, ABBA efectueaza un alt mare turneu mondial.

> Urmeaza hituri precum "Gimme Gimme Gimme", "Happy New Year" si "The Day Before You Came".

> In 1979 formatia apare intr-un concert umanitar organizat de UNICEF, alaturi de nume precum Donna Summer, Rod Stewart si Olivia Newton-John.

> Chiar daca s-a destramat in 1982, ABBA a ramas un nume legendar al muzicii pop mondiale.