A VENIT FMI. E de rău! Guvernul nu şi-a făcut lecţiile

Astăzi Cabinetul Ponta începe a treia rundă de întâlniri cu FMI, dar bilanţul este unul mai prost decât în august, la precedenta misiune

Indicatorii macroeconomici s-au înrăutăţit din august până acum, iar primele încercări de privatizare au fost lamentabile. În plus, guvernul se pregăteşte să propună FMI aceleaşi reforme fiscale refuzate de Fond acum trei luni, ceea ce arată că nu şi-a învăţat lecţia. Vom vedea care din probleme va fi criticată mai dur de Fond. Cea mai mare inflaţie FMI găseşte România cu cea mai ridicată inflaţie din ultimele 16 luni, cauzată de secetă dar şi de deprecierea leului, pe fondul crizei politice. Scăderea acută a monedei naţionale în august a determinat creşterea preţurilor de import. În septembrie, inflaţia anuală a urcat la 5,33 %, în timp ce în primele luni ale anului atinsese un minim record, de 1,8% pe an.

  • Mâine vine FMI la Bucureşti. Ce va discuta cu autorităţile

Deficitul bugetar a reuşit în septembrie să se înscrie în ţinta convenită cu FMI, dar perspectivele pentru viitor sunt destul de sumbre. Statul s-a axat în special pe împrumuturi în valută, care ar putea deveni foarte scumpe la rambursare, dacă tensiunile politice continuă şi leul mai scade faţă de euro. În plus, prognozele privind creşterea economică s-au înrăutăţit, lucru recunoscut şi de guvernanţi care, în noua rectificare bugetară au scăzut prognoza de la 1,2% la 1% pentru 2012. Privatizări eşuate Din august până acum am văzut şi primele încercări de privatizare. Organizarea proastă a licitaţiei pentru Oltchim a arătat extrem de rău în ochii investitorilor şi s-a vorbit chiar despre companii puternice care s-ar fi retras din cursă. După experienţa Oltchim, se poate spune că Guvernul a ales chiar o strategie bună pentru CFR, companie care de asemenea trebuia privatizată, dar nu a primit avizul favorabil al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

  • ISTORIA celei mai NEINSPIRATE propuneri de până acum a PSD

Primul manager privat numit de stat, austriacul Heinrich Vystopuil, a părăsit funcţia după doar câteva zile. Conflictele dintre acesta şi acţionarul majoritar, statul, prin persoana lui Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor, se pare că au fost cheia problemei. Am văzut astfel şi de câtă libertate beneficiază oamenii aduşi să facă reformă în sectorul public. Despre celelalte privatizări aproape că nu se mai vorbeşte. Vânzarea pachetului de 15% din Transgaz va fi, cel mai probabil, amânată, ca şi aceea a Nuclearelectrica, pentru care de abia au fost selectaţi intermediarii pentru listare.

  • Ponta: Guvernul va relua discuţiile cu FMI privind reducerea TVA la alimentele de bază

Politica fiscală, încotro Temele de discuţie pe probleme fiscale se anunţă extrem de interesante. Acum câteva luni, într-o exprimare ambiguă, Victor Ponta lăsa se înţeleagă că nivelul cotei unice nu e bătut în cuie şi că am putea asista la majorări. De altfel, tema înăspririi fiscalităţii a fost atacată tangenţial şi de Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România, în august. Zilele trecute, Ponta a repus însă pe tapet tema taxei pe valoarea adăugată redusă la alimentele de bază, propunere respinsă de altfel de Fond la precedenta vizită. Guvernul a revenit însă asupra acesteia, care are puternic impact electoral.