A refuzat să dea şpagă în spital

O româncă cu cetăţenie britanică a fost şocată când a aflat că asistentele de la „Bagdasar“ au tarif. Doar cu ajutorul poliţiei, aceasta a reuşit să le convingă să-i îngrijească tatăl bolnav.

Oromâncă plecată de 18 ani în străinătate a reuşit să le pună la treabă, fără şpagă, pe asistentele din Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul „Bagdasar- Arseni“ din Bucureşti.

Tânăra de 34 de ani a făcut numeroase plângeri la managerul spitalului, la poliţ ie şi la Ambasada Marii Britanii, astfel încât tatăl său bolnav să primească îngrijirile cuvenite în spital. Revoltată că asistentele de la Terapie Intensivă fumau în apropierea bolnavilor, tânăra le-a reclamat şi a obţinut sancţionarea lor. După ce a luat atitudine, femeii i s-a intezis accesul în secţie. A reuşit însă să ajungă la tatăl ei escortată de poliţişti. „A făcut suprainfecţii pentru că nu a fost îngrijit“ Tânăra Gianina Antoniou este de aproape două luni în România pentru a-şi îngriji tatăl, care a suferit un atac vascular cerebral, şi povesteş te că a rămas şocată că asistentele şi infirmierele din Spitalul „Bagdasar“ au tarif. „După aproape două săptămâni de spitalizare, tatăl meu îşi mai revenise, aşa că am plecat în Anglia să-mi aranjez treburile cu serviciul. La o săptă- mână am revenit în ţară şi l-am găsit în stare critică“, povesteşte Gianina. Tânăra spune că în perioada în care l-a lăsat nesupravegheat, asistentele şi infirmierele l-au abandonat.

„Nu l-au spălat, nu i-au schimbat sonda urinară, aşa că a fă- cut suprainfecţii. L-am găsit palid, cu burta umflată, cu răni la cap, cu buzele uscate şi sângerânde. Nici nu mai respira normal, ci era conectat la ventilaţie artificială“, povesteşte revoltată Gianina. Speriată că rănile de pe ceafa tată lui său se adânceau, tânăra a mers, într-o seară, la camera asistentelor să le ceară ajutorul. Le-a găsit, la cafea, fumând. În loc de răspuns, o asistentă înaltă a început să ţipe la ea: „O să facem când ni se scoală nouă! Ieşi afară!“.

Gianina nu s-a lăsat „pusă la punct“ de asistente şi a insistat să-l îngrijiească. În aceste condiţii, asistentele au chemat paza şi au cerut bodyguarzilor să o dea afară din spital, mai susţine femeia. Numai după intervenţia medicului de gardă, rana bătrânului a fost dezinfectată. După ce a reclamat la conducerea spitalului atitudinea asistentelor şi a medicilor care au refuzat să-i facă analize tatălui ei, tinerei i s-a interzis accesul în Secţia de Terapie Intensivă de către medicul curant M. Crăciunoiu. Nu s-a lăsat învinsă şi a mers la Ambasada Marii Britanii la Bucureş ti. Un consul de acolo a sfătuit-o să se adreseze poliţiei. „Mă duceam cu poliţia în vizite, dar medicul de la ATI, doctorul Crăciunoiu, nu mai comunica deloc cu mine“, povesteş te, dezamăgită, Geanina. Asistentele nu mai primesc şpagă Tânăra spune că atitudinea asistentelor, a infirmierelor şi a medicului curant a început să se schimbe după ce ea a avut o discuţie şi cu directorul medical al spitalului, Cristina Berteanu. „Acum, tatăl meu este îngrijit, infirmierele se poartă altfel cu el, iar când eu le mulţumesc pentru ceva, îmi răspund că asta este datoria lor“, spune Gianina.

În urma revoltei ei, infirmierele şi asistentele au început să refuze şpaga şi de la celelalte familii care au bolnavi la Terapie Intensivă. Tânăra cu dublă cetăţenie se arată dezamăgită de faptul că toată lumea din salon a felicitat-o pentru lupta pe care a dus-o, dar nimeni nu a reacţionat, pe moment, când ar fi avut nevoie de sprijin. „Este păcat că pacienţii români şi familiile lor se lasă călcaţi în picioare şi nu luptă pentru drepturile lor“, ne spune Gianina. MĂSURI Cadrele medicale au fost sancţionate Conducerea spitalului cunoaşte această situaţie şi spune că s-au luat deja primele măsuri. „Asistentele pe care doamna le-a prins fumând au fost deja sancţionate. Am vorbit cu fiecare şef de secţie şi i-am rugat să informeze pe toată lumea că fumatul este interzis în spital“, ne-a declarat Cristina Berteanu, director medical al spitalului. Despre tariful pe care îl percep infirmierele şi asistentele, directorul spune că este „strict interzis“.

„Probabil că mai sunt persoane care condi- ţionează, dar am devenit vigilenţi. Cazul ortopedului de la noi prins cu şpagă şi mediatizat a fost un exemplu foarte bun pentru a mai stopa aceste practici“, ne-a mai spus medicul. Ea adaugă faptul că aş- teaptă reclamaţii de la pacienţii nemulţumiţi.

„Este vorba despre mentalităţi învechite şi ne va lua foarte mult timp ca să le schimbăm. Este greu şi din cauza stresului pe care îl presupune munca în spital. Sunt multe cazuri foarte grele, bugete insuficiente şi de aici frustră rile şi atitudinea nepoliticoasă“, e de părere directorul.