Tragedie în familia consulului onorific al României la Boston, Dan Dimăncescu. Fiul său, Nicholas, în vârstă de 26 de ani, a murit aseară, într-un accident în Munţii Șureanu.
Regizorul american de origine română se afla în ţară pentru a filma un documentar despre obiceiurile dacilor, când a căzut de la o înălţime de aproximativ 150 de metri.
Nicholas Dimăncescu se afla duminică împreună cu alţi patru prieteni la Peşterea Cioclovina cu apă. Cei cinci formau o echipă care realiza un documentar despre viaţa dacilor. După-amiaza, din ceea ce li s-a relatat salvamontiştilor, Nicholas a urcat pe stâncile de deasupra intrării în peşteră dorind să filmeze şi să fotografieze un nor masiv de furtună care se apropia. Nu a mai coborât pe acelaşi traseu pe care urcase, ci a dorit să ajungă mai repede la locul de campare, aşa că a dorit să apuce un jgheab ce i se păruse accesibil. A încurcat însă traseul şi a ajuns pe un jgheab extrem de abrubpt, cu grohotiş, a alunecat şi a căzut 50-60 de metri. Abia spre seară au fost alertaţi salvamontiştii şi jandarmii montani care l-au găsit doar a doua zi, fără suflare. "Prima greşeală a fost că a mers singur pe un traseu pe care nu-l cunoştea. Însoţitorii săi au spus că au mai fost în zonă cu câţiva ani în urmă, dar eu nu cred că toţi ştiau foarte bine locul. Apoi, a doua greşeală a fost că nu s-a întors pe traseul pe care urcase, ori pe poteca marcată din zonă. Bine, sunt aproape sigur că lui, săracul de el, nici nu i-a trecut prin cap că ar putea păţi ceva, dar aşa se întâmplă mai tot timpul", spune Ovidiu Bodeanu, şeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara. Acesta adaugă că, deşi pare un "munte mai moale" şi Masivul Şureanu ascunde destule locuri periculoase, cum sunt împrejurimile Peşterii Cioclovina, sau cele ale peşterilor Şura Mare şi Şura Mică. Pasionat de istoria şi cultura României Acesta este cel de-al treilea documentar pe care Nicholas Dimăncescu încerca să îl filmeze în România, după ce alte două, care aveau ca temă România în timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial, fuseseră deja difuzate în ţară şi străinătate.
Pasiunea lui Nicholas Dimăncescu pentru cultura şi istoria României i-a fost cultivată de părinţi. Chiar dacă locuieşte peste hotare, tatăl său, Dan Dimăncescu, a revenit des în România, ocazie cu care a dezvoltat diferite proiecte sociale şi educaţionale, destinate, în special, tinerilor.
În 2009, Dan Dimăncescu, care este şi consul onorific al României la Boston, în Statele Unite ale Americii, a donat laptopuri XO unei şcoli din Braşov. Iniţiativa lui Dimăncescu s-a alăturat unui proiect legislativ, lansat în 2006, "Un laptop pentru fiecare copil", după modelul internaţional "One laptop per child" OLPC (Un laptop pentru fiecare copil).
- În urmă cu câteva luni, Nicholas Dimăncescu a acordat un interviu pentru EVZ în cadrul căruia a vorbit despre documentarul despre daci şi romani. Citiţi AICI ultimul interviu acordat de Nicholas Dimăncescu pentru EVZ