A murit Mihaela Ursuleasa, o renumită pianistă. AFLĂ drama copilăriei sale şi ce spunea pentru EVZ, în 2008 | VIDEO

Conform mai multor surse din lumea muzicală, renumita pianistă Mihaela Ursuleasa (33 de ani) a murit luni. Mai multe concerte din ultima perioadă fuseseră anulate din cauza problemelor sale de sănătate.

Conform celor de la artsjournal.com, pianista Mihaela Ursuleasa a murit în decursul zilei de luni, iar corpul artistei a fost descoperit în apartamentul din Viena în care locuia alături de fiica ei în vârstă de cinci ani. Cauzele decesului nu sunt cunoscute însă mai multe concerte din ultima perioadă au fost anulate din cauza unor probleme de sănătate pe care aceasta le avea. Surse apropiate familiei precizează că pianista a murit în urma unei hemoragii puternice. Născută la Braşov, în 1978. Mihaela Ursuleasa a studiat opt ani la Conservatorul din Viena, unde a studiat cu profesorul Heinz Medjimorec, şi a obţinut de-a lungul timpului numeroase premii.

Artista a avut şansa, la vârsta de 13 ani, de a fi ascultată de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea să-şi construiască întreaga pregătire muzicală, printr-o bursă de studii la Viena, asta după ce a câştigat locul al doilea la un concurs de pian în Senigallia.

Momentul decisiv al carierei sale l-a reprezentat câştigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale "Clara Haskil" din Elveţia, în 1999.

Preţul unei cariere de succes: bătăi zilnice de la profesoara de pian

Mihaela povestea într-un interviu, acum câţiva ani, despre modul în care a fost iniţiată în muzică. A ajuns pe mâna profesoare Stela Drăgulin, cunoscută pentru ritmul şi programul drastice impuse elevilor săi. În fiecare zi, studiul se lungea pe parcursul a 8 ore, fără pauze. Nu existau sărbători sau vacanţe. Mihaela Ursuleasa îşi mai amintea că, de fiecare dată când cerea voie să meargă la toaletă, era lovită peste faţă. "Prima mea profesoară, dna Stela Drăgulin de la Braşov, mi-a dat ocazia unei fantastice experienţe de scenă, de concert. În schimb, mi-a asfixiat personalitatea, a ridicat pianista, dar aproape a distrus eul, omul din mine. Iată greşeli care ar trebui evitate, căci pot avea efecte distrugătoare pentru întreaga viaţa, pentru întreaga carieră viitoare a copilului. Un copil nu trebuie să fie forţat, nu trebuie să fie exploatat şi împins mereu şi mereu înainte, cu orice preţ, pentru reuşită şi glorie. Unui copil talentat un profesor bun îi dezvoltă şi îi susţine pasiunea pentru muzică şi înţelegerea pentru arta sunetelor", povestea Mihaela Ursuleasa pentru Observatorul Cultural.

La concerte, "eu veneam cu buzele umflate. Bătăile nu erau nici la modul simbolic, nici o dată la două săptămâni; în fiecare zi. Eu o rugam pe mama, în fiecare dimineaţă, să-mi "ţină pumnii". Mama nu înţelegea ce am: "De ce să-ţi ţin pumnii, că te duci să studiezi, nu să ţii un concert." Mie mi-era frică să nu mă bată. Meseria asta are foarte mult de-a face cu sufletul, cu creierul, cu pregătirea psihologică. Pe mine mă bătea şi inainte de concert. Intram în lacrimi pe scenă". În mai 2008, înainte de EURO 2008, EVZ publica un material pe teme sportive şi nu numai cu celebra pianistă. <iframe width="480" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/Qnm5WjTAknY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>