Celebrul coregraf francez a incetat din viata astazi, la varsta de 80 de ani, dupa ce in urma cu cateva zile a fost internat intr-un spital din Lausanne pentru a fi supus unui tratament cardiac si renal.
Bejart a avut mai multe probleme medicale, care l-au determinat sa-si reduca activitatea.
Maurice Bejart s-a nascut la 1 ianuarie 1927, in Marsilia. Si-a facut debutul la Paris, unde, in 1954, a infiintat Ballets de l’Etoile, care a devenit in 1957 Ballet-Theatre de Paris.
Celebrul coregraf s-a stabilit in 1960 la Bruxelles unde a infiintat „Ballet du XXe Siecle”.
Bejart si-a facut cea mai mare parte a studiilor de dansator alaturi de dansatori precum Egorova, de Rousanne si de Leo Staats.
Coregraful s-a lansat cu adevarat pe muzica lui Chopin, sub indrumarea lui Jean Laurent. In 1955, in cadrul Ballets de l’Etoile, face dovada talentului sau coregrafic cu „Symphonie pour un homme seul”, fiind primit cu mult entuziasm de presa si public.
Remarcat de directorul Theatre Royal de la Monnaie, Maurice Huisman, Bejart a realizat desavarsitul spectacol „Sacre du Printemps” (1959), apoi a infiintat „Ballet du XXe Siecle”, cu care a cutreierat intreaga lume. In 1961 a pus in scena celebrul Bolero al lui Maurice Ravel, impreuna cu Jorge Donn, apoi „Messe pour le temps present” (1967) si „L’Oiseau de feu” (1970).
Regizor de teatru (Regina verde, Casta Diva, Cinq No modernes, A-6-Roc), de opera (Salome, Traviata si Don Giovanni), realizator de filme (Bhakti, Paradoxe sur le comedien...), Maurice Bejart a publicat si o serie de carti (roman, amintiri, jurnal intim, piesa de teatru).
Maurtice Bejart a fost ales membru al Academiei des Beaux-Arts al Institutului Frantei si a primit de la Papa Ioan Paul al II-lea, in 1995, distinctia Together for Peace Foundation, iar orasul Lausanne i-a conferit Premiul Grand Siecle.
"Ballet for life", in aceasta seara la TVR 1
Spectacolul, a carui coregrafie este semnata de regretatul artist Maurice Bejart, va fi difuzat de la ora 23.30, pe TVR 1, repezentatia fiind jucata in anul 2000, pe scena Teatrului National, informeaza un comunicat al postului.
"Ballet for life", eveniment artistic pus in scena pe muzica trupei Queen si avand o costumatie semnata Versace, s-a bucurat de success atat in Romania, cat si pe celelalte scene pe care a fost jucat.
Spectacolul de balet va fi introdus printr-un interviu luat de Silvia Ghiata marelui coregraf: "Un prieten al Romaniei: Maurice Bejart".
Sarkozy: "Voi regreta nu numai omul, dansatorul, ci si coregraful"
Presedintele Frantei i-a adus un omagiu coregrafului Maurice Bejart, exprimandu-si regretul fata de disparitia artistului, "ale carui coregrafii vor ramane pentru foarte mult timp in memoria oamenilor", potrivit jdd.fr.
"Voi regreta nu numai omul, dansatorul, ci si coregraful", a declarat Sarkozy, adaugand ca operele lui Maurice Bejart vor ramane foarte mult timp in memoria oamenilor.
Francois Hollande: "Prin disparitia lui pierdem unul din cei mai buni academicieni ai Artelor Frumoase"
Prim-secretarul Partidului Socialist a spus despre Bejart ca, in calitate de coregraf, "a reusit sa initieze un public foarte larg in arta dansului".
"Angajamentul sau pentru cultura universala era fara limite, iar dorinta sa de deschidere catre lume l-a antrenat in numeroase aventuri, in care ucenicia se facea in special prin contactul cu ceilalti", a scris prim-secretarul PS, intr-un comunicat de presa. "Prin disparitia lui pierdem unul din cei mai buni academicieni ai Artelor Frumoase si un talent iesit din comun", a adaugat Hollande.
Omagiu la TV
Totodata, postul franco-german ARTE ii va aduce un omagiu lui Bejart, printr-o editie speciala a "Journal de la Culture". De asemenea, postul va difuza, pe 8 decembrie, un portret inedit al coregrafului, realizat de compozitorul Pierre Henry, care a lucrat in stransa colaborare cu Maurice Bejart, mai ales la piesa "Messe pour le temps present".