Se spune că acesta este medicul care a reuşit să combine şi să sintetizeze peste 200 de variante de compuşi halucinogeni, care au fost utilizaţi în teste...
Medicul Alexander Shulgin, cunoscut şi drept „părintele Ecstasy” în SUA, a încetat din viaţă la vârsta de 88 ani, înconjurat de familie şi prieteni.
Utilizaţi în teste
Alexander "Sasha" Shulgin, a devenit celebru în Statele Unite în anul 1965, când a renunţat la slujba sa dintr-un laborator al companii farmaceutice The Dow şi s-a dedicat cercetării pentru dezvoltarea celei mai pure forme de Ecstasy. În anii 70 a introdus în tratamente acest drog şi a studiat efectele acestuia asupra pacienţilor mai bine de două decenii.
După cum notează şi biografii săi, a avut o poveste de viaţă fabuloasă, trecând de la o slujbă foarte bine plătită dintr-un laborator de cercetare al unei companii farmaceutice, la dezvoltarea propriilor droguri sintetice. Se mai vorbeşte despre el că a reuşit să combine şi să sintetizeze peste 200 de variante de compuşi halucinogeni, care au fost utilizaţi în teste.
Substanţă sintetică pură
XTC (prescurtarea pentru Ecstasy) este atribuit frecvent grupei entactogenelor (droguri care permit contactul, "atingerea interiorului", de ex. prin producerea sentimentului de fericire). Grupul ecstasy are însă şi acţiuni din grupa drogurilor stimulatoare şi halucinogene. Iniţial, numele de Ecstasy a fost atribuit drogului MDMA (3,4-metilen-dioxid-metilamfetamina), o substanţă sintetică pură. Azi, Ecstasy este un termen generic pentru diverse substanţe cu spectru de acţiune similar. Grupul include MDMA (metilen-dioxid-metilamfetamina) şi MDE/MDEA (metilen-dioxi-etilamfetamina), precum şi alte substanţe din clasa fenoletilaminelor. Sunt comercializate, sub acelaşi nume de "Ecstasy", şi amestecuri ce conţin adaosuri de cafeină, amfetamină sau LSD.