Dumitru Manea a fost doborât de stres. Antrenorul va fi înmormântat mâine

Antrenorul Dumitru Manea, unul dintre cei mai mari descoperitori de talente din fotbalul românesc, a murit aseară, la vârsta de 63 de ani. Manea, care era angajat de ani buni la clubul de fotbal Sportul Studențesc, a decedat în urma unui infarct.

Fotbalul românesc a primit o grea lovitură prin dispariția lui Dumitru Manea, considerat unul dintre cei mai mari descoperitori de talente. Manea lucra la Sportul Studențesc, club căruia i-a dăruit mare parte a carierei de tehnician la nivel de copii și juniori. În comuna Pantelimon, la căpătâiul lui Manea s-au strâns astă-seară câteva sute de persoane, printre care și câteva jucătoare de la Oltchim Râmnicu-Vâlcea, colege de-ale Oanei Manea, fiica celui dispărut, dar și foști și actuali fotbaliști de la Sportul. Fostul antrenor va fi înmormântat mâine, la Cernica. Jurcă: "N-am apucat să ne împăcăm" Cornel Jurcă, unul dintre cei mai mari antrenori de copii și juniori și prieten cu Mitică Manea, are un regret: "Mă cam certasem cu el în ultima perioadă și îmi pare rău că n-am apucat să ne împăcăm. Asta nu înseamnă că nu regret enorm dispariția lui. Mi-a fost coleg și prieten. Îmi pare rău că nu i-a rezistam mai mult lui Șiman. De ce a murit? Era scouter la Sportul, nu mai avea grupă de copii, și îl puneau să se ducă după jucători. Mânca atunci când apuca, nu se odihnea așa cum ar fi trebuit, pentru că nu poți face asta pe tren... A fost doborât de stres. În ultima perioadă obosea des. Aseară, în jurul orei 23.30, a băut un pahar cu apă, apoi a căzut pe spate! Și când te gândești că Sportul a pierdut un om care n-a apucat să vadă că echipa a rămas în Liga I", suspină Jurcă, în prezent la FRF. "Ne-a șocat pe toți dispariția lui. Aseară am vorbit cu el la telefon, iar astăzi dimineață trebuia să ne vedem pentru a merge la teren, la Sportul. Nu avea nicio problemă de sănătate. Mă refer la faptul că nu suferea cu inima sau cu vreun organ vital... Știu doar că venise fata lui pe-acasă și că s-a dus să cumpere o apă plată. Când s-a întors, i-a venit rău", ne-a povestit Cornel Vlad, parte a trioului de tehnicieni Jurcă-Manea-Vlad, care a dat fotbalului românesc jucători ca Gigel Bucur, Ionuț Mazilu și Costin Lazăr. "M-a format ca fotbalist și ca om" "Îmi pare nespus de rău. Este omul care m-a format ca fotbalist și ca om. Îi datorez multe, fiindcă m-a ajutat enorm. Am înțeles că a făcut un infarct, dar mai multe nu știu. O să merg diseară la căpătâiul lui. Auzisem că fusese operat la șold", spune Costin Lazăr, fostul căpitan al Rapidului.  Mitică Manea suferea de mai mulți ani de o coxartroză, boală care nu l-a împiedicat însă să vină la terenurile din Regie, acolo unde și-a desfășurat cea mai mare parte din activitate de antrenor de copii și juniori. Manea e cel care i-a dat fotbalului mare, printre alții, pe Ionuţ Mazilu, Costin Lazăr, Eduard Stăncioiu, George Galamaz și Cristi Irimia. Ca jucător, Dumitru Manea a evoluat pentru Sportul Studenţesc şi pentru Steaua Bucureşti. Steaua a încercat acum câțiva ani să-l aducă la "celebra" academie de fotbal inventată de Gigi Becali, dar Mitică Manea a refuzat să părăsească Regia.

La începuturile carierei sale de tehnician, Dumitru Manea a trecut pe la Luceafărul, unde l-a avut ca elev şi pe Gheorghe Hagi. Mitică Manea e tatăl Oanei Manea, pivotul echipei de handbal Oltchim Râmnicu-Vâlcea.