A început războiul gunoaielor în Capitală. Miza financiară este uriaşă
- Antoaneta Etves
- 6 iunie 2017, 11:24
Gropile de gunoi din jurul Capitalei s-au extins, oamenii fiind sufocaţi de mirosul de gunoi mai ales vara. Autorităţile spun că se lucrează la un plan.
Municipalitatea susţine orice soluţie viabilă menită să eficientizeze managementul integrat de tratare a deşeurilor, cu respectarea legislaţiei, precizează miercuri Primăria Municipiului Bucureşti. Precizarea PMB vine în contextul afirmaţiilor edilului Sectorului 1, Daniel Tudorache, apărute în mass-media, cu privire la refuzul Municipalităţii de a susţine o investiţie a PS 1 în domeniul prelucrării şi tratării deşeurilor.
"Primăria Sectorului 1 a depus la sediul Municipalităţii o solicitare privind obţinerea delegării de competenţe prin hotărâre a CGMB pentru realizarea unor investiţii în managementul deşeurilor şi, în principal, pentru realizarea unei staţii de tratare mecano-biologice. PMB şi primarul general Gabriela Firea susţin orice soluţie viabilă menită să eficientizeze managementul integrat de tratare a deşeurilor, cu respectarea legislaţiei în vigoare, şi având la bază studiile şi documentaţiile care să ateste oportunitatea şi viabilitatea proiectului. Mai exact, orice investiţie ce urmează a fi realizată în acest domeniu trebuie să se regăsească în Programul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, document elaborat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, motiv pentru care Primăria Sectorului 1 trebuie să se adreseze cu prioritate acestei instituţii şi specialiştilor care au elaborat PNGD", se arată într-un comunicat transmis de Primăria Generală.
Conform sursei citate, în ceea ce priveşte posibilitatea legală de a da curs solicitării Primăriei Sectorului 1, PMB precizează că legislaţia în domeniu specifică în mod clar atât competenţele exclusive ale autorităţilor deliberative ale sectoarelor municipiului Bucureşti, cât şi competenţele unităţii administrativ-teritoriale a Municipiului Bucureşti.
"În acelaşi timp, menţionăm că PMB, prin Direcţia de Utilităţi Publice, va solicita şi un punct de vedere din partea consultantului care asigură asistenţa tehnică pentru pregătirea proiectului "Instalaţie de tratare termică şi valorificare energetică a deşeurilor municipale din Municipiul Bucureşti", proiect cu finanţare europeană, demarat în cadrul Axei Prioritare POIM, cu o valoare de 250 milioane de euro, din care 180 milioane de euro finanţare nerambursabilă. Facem precizarea că, până în prezent, Primăria Sectorului 1 nu a prezentat şi un studiu de prefezabilitate/ fezabilitate pentru acest proiect, motiv pentru care consultantul ar putea să nu dispună de elementele necesare elaborării unui punct de vedere temeinic", se mai arată în comunicatul PMB.