Înscrierea la liceu, examenul birocraţiei. Ce efecte catastrofale poate avea UN COD SCRIS GREŞIT

Completarea formularului albastru prin care-şi aleg viitorul liceu e un adevărat test. Elevii au o singură şansă. "Dacă elevul intră bine, părinţii spun că au copii deştepţi, dacă nu, e vina noastră", comentază directorul Şcolii Nr. 12 din Bucureşti.

Proaspăt ieşiţi din examenul de Evaluare naţională, absolvenţii claselor a VIII-a trebuie să dezlege acum misterul fişelor de înscriere la liceu, un proces anevoios atât pentru elevi, cât şi pentru dascăli. Un singur cod trecut greşit pe "foile albastre" de la minister le poate anula munca din ultimii ani sau, mai rău, îi poate lăsa pe dinafară. Ca să se asigure că toţi elevii vor avea o şansă la liceu, unii directori de şcoală au chemat părinţii la "instructaj" încă din toamna trecută. "Să nu spună că nu i-am învăţat cum se completează fişa şi să dea vina pe noi", spune Mariana Sideraş, directoare la Şcoala Nr.12, din Capitală. Metoda, se pare, a dat roade. Numai ieri, în prima zi de înscrieri, mai bine de jumătate dintre absolvenţii şcolii au venit să completeze fişa alături de părinţi şi diriginte.

Câte opţiuni, atâtea şanse

Paşii de înscriere sunt simpli, cu practica e mai greu. Elevii primesc o broşură cu lista completă a liceelor din judeţ, codurile din trei cifre aferente fiecărui profil şi ultima medie de admitere cu care s-a intrat cu un an înainte. Deşi au câteva luni să se obişnuiască cu sistemul, când se văd cu fişele în faţă, copiii completează anapoda. "Aveţi 280 de căsuţe libere pentru a trece codurile, nu vă limitaţi la zece-cincisprezece variante, că vă treziţi că nu intră nicăieri cu media pe care o are", îi sfătuieşte directoarea Sideraş pe ultima sută de metri.

Cu toată "morala", câţiva tot se împotmolesc. În ultima bancă, o elevă şi tatăl ei se întreabă complici ce să facă dacă au greşit o cifră. "Păi daţi declaraţie pe propria răspundere, ca să ştie fetele când bagă în calculator. Alte foi nu mai primiţi, sunt unice", îi dojeneaşte directoarea care i-a auzit. Aceasta se plânge că procesul de înscriere îi manâncă tot concediul, dar crede că elevii sunt mai câştigaţi decât dacă ar da examen de admitere la liceu.

Părinţii strâmbă din nas. Pentru ei, repartizarea computerizată e ca jocul la loto. "Intră cine poate. Al meu are medie mică, o să facă postliceală la IRMA, e şi aia şcoală", oftează mama unui elev de clasa a VIII-a. Fişele de înscriere pot fi completate până pe 8 iulie. Pe 15 se afişează listele primei repartizări

"Dacă intră bine, spun că au copii deştepţi, dacă nu, e vina noastră. Şi cu admitere la liceu, tot se comenta." MARIANA SIDERAŞ, director

50 este numărul minim de opţiuni pe care trebuie să le treacă un elev cu medie mică Citiţi şi:

  • GHID pentru viitorii liceeni. Află topul liceelor din România. Cele mai bune vs cele mai proaste
  • Calculaţi-vă media de admitere la liceu. PLUS: descărcaţi singuri fişa de înscriere
  • Admiterea la liceu, o ciorbă reîncălzită

  • START la înscrierea la liceu: faceţi alegeri realiste!