A început anul cartofului

Descoperit acum 8.000 de ani în Munţii Anzi, cartoful a cucerit planeta şi joacă un rol esenţial în combaterea foametei în lume.

Organizaţia Naţiunilor Unite a lansat, ieri, oficial, la New York, Anul internaţional al cartofului. Iniţiativa, „ridicolă“ în opinia unor diplomaţi, permite atragerea de importante resurse financiare pentru cercetarea în agronomie.

Ideea lansării anului dedicat unuia dintre cele mai populare alimente a apărut în 2005, relevă AFP. Atunci, Adunarea Generală a ONU a acceptat solicitarea Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, una dintre principalele sale instituţii, de a recunoaşte cartoful drept „un aliment de bază pentru populaţia globului“.

Astfel, pe 22 decembrie 2005, Naţiunile Unite au adoptat o declaraţie prin care proclamă 2008 „Anul internaţional al cartofului“, subliniind „rolul pe care cartoful îl poate juca în dezvoltarea siguranţei alimentare şi în efortul de a eradica sărăcia“. Pregătiri pentru o planetă suprapopulată

Unii oficiali par să fie jenaţi de o astfel de acţiune. „Există însă o procedură strictă care limitează posibilităţile unei ţări de a solicita un an internaţional dedicat“, a explicat, sub rezerva anonimatului, un funcţionar ONU. Acesta s-a plâns că 2002 a fost anul internaţional al munţilor şi 2004 al orezului. Acţiunea ONU ar putea aduce însă fonduri considerabile pentru cercetare. „Studiile sunt fundamentale pentru a stabili cum pot să reziste plantele în faţa mutaţiilor şi a bolilor“, a apreciat Thomas Gass, un diplomat elveţian, de formaţie agronom. „Notorietatea adusă de ONU este indispensabilă pentru sensibilizarea organelor publice“, a explicat Gass.

În plus, în condiţiile în care se estimează că în următoarele două decenii populaţia va creşte cu 100 de milioane de persoane anual, acţiunea ONU este departe de a fi ridicolă. POVESTEA CARTOFULUI MADE IN ROMANIA

Chinezii, campioni şi la tuberculi Cartoful (Solanum tuberosum), bogat în vitamina C şi potasiu, poate contribui la scăderea mortalităţii cauzate de malnutriţ ie.În timp ce în Europa consumul cartofilor scade, în ţările în curs de dezvoltare, acesta creşte considerabil: în 40 de ani, cantitatea consumată în aceste state s-a dublat. În mai puţin de două decenii, China a devenit primul producător de cartofi la nivel mondial, devansând Rusia şi SUA. În prezent, la nivel mondial, se produc anual 315 milioane de tone de cartofi, din care 162 de milioane în ţările în curs de dezvoltare. MADE IN ROMANIA

Cea mai mare tocăniţă Târgul Naţional al Cartofului, la care participă 37 de producători mari de cartofi din toată ţara, a fost deschis ieri în Piaţa Decebal din Braşov. Organizatorii vor să stabilească două ştachete, cea pentru cea mai mare tocăniţă de cartofi, de 500 de kilograme, şi cea pentru cea mai mare clătită, cu diametrul de 6 metri. Tot ieri, pe o terasă din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, a avut loc o expoziţie culinară cu câteva zeci de feluri de mâncare preparate exclusiv din cartofi, iar după-amiază, în localitatea Dalnic, se va prepara o tocană uriaşă, într-un vas de 600 de litri. (Ovidiu Eftimie)

EXPANSIUNE

Din Anzi, pe toate continentele Cartoful, care a cucerit întreaga lume după colonizarea Americii, îşi are originea în Munţii Anzi, cele mai vechi urme descoperite ale acestuia datând de acum 8.000 de ani. După descoperirea Americii, cartoful a ajuns în Spania, unde a constituit, în primă instanţă, o curiozitate botanică. În secolul al XVIII-lea, francezul Antoine Augustin Parmentier a studiat calităţile cartofului şi l-a convins pe regele Ludovic al XVI-lea că merită cultivat. Treptat, cartoful s-a impus ca un aliment extrem de important, fiind folosit în multe cazuri pentru combaterea foametei.