A fost sau n-a fost român cel mai mare geniu din istoria omenirii?

A fost sau n-a fost român cel mai mare geniu din istoria omenirii?

Adevărul e undeva la mijloc. Marele savant Nikola Tesla a fost istro-român, născându-se într-o comunitate de români arhaici de pe malul Mării Adriatice

Marele savant şi inventator Nicolae Teslea (Nikola Tesla) s-a născut în noaptea de 9 spre 10 iulie 1856, că fiu al preotului ortodox Milutin Teslea şi al Gicai Mandici. Familia tatălui era de grăniceri antiotomani, în fostul imperiu austro-ungar. Numele iniţial de familie era Drăghici, dar el a fost înlocuit în timp, prin porecla de Teslea, după meseria transmisă în familie, de dulgher (n.a. teslari). Tatăl lui Nicu Teslea (Tesla) a mai avut un frate, Iosif, militar de carieră, care după absolvirea şcolii de ofiţeri a predat matematică în diferite şcoli militare, că până la urmă să ajungă profesor la Academia de Război din Viena. Tatăl lui Teslea, iniţial, şi el elev la şcoală militară, şi-a schimbat repede profesia, trecând la seminarul teologic, devenind preot ortodox în 1845, când s-a însurat cu Gica. Biserica în care a slujit iniţial părintele Teslea se găsea în comună Similian, la poalele munţilor Velebiti, acoperiţi de păduri de stejar, fag şi corn, în provincia Lică, cu centrul la Gospici, unde a fost transferat şi părintele.  Cu toate acestea, Henri Coandă îl prezintă pe marele inventator Tesla că român bănăţean din Banatul sârbesc, dar realitatea era că prietenul sau Nicolae era istro-român din Croaţia, se arată într-un articl de pe site-ul timpul.md. Provincia Lica era locuită compact de istro-românii morlaci, încă din sec. Xv-Xvi. Gospici se află la câţiva kilometri de ţărmurile Marii Adriatice, iar satul Similian la 12 km de Gospici, satul fiind patria lui Tesla, Teslea, Tesla.

Însuşiri supranaturale

Tesla a relatat în autobiografia sa că în numeroase ocazii a experimentat momente detaliate de inspiraţie. În timpul copilăriei a avut mai multe episoade de boală. Avea o afecţiune foarte ciudată, care se manifesta prin apariţia unor fascicule de lumină orbitoare în faţa ochilor, adesea însoţite de halucinaţii. Aceste halucinaţii erau asociate unui cuvânt sau unei idei care îl urmărea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Uneori aceste halucinaţii îi dădeau soluţia problemei care îl preocupa. Putea vizualiza în formă reală orice obiect al cărui nume îl auzea. În prezent, afecţiunea numită sinestezie prezintă simptome similare. Tesla putea vizualiza o invenţie cu o precizie incredibilă, incluzând toate dimensiunile, înainte de a începe să o construiască, tehnică pe care azi o cunoaştem ca gândire vizuală. Nu obişnuia să deseneze schiţe ale invenţiilor, concepea totul din minte. De asemenea, avea premoniţii ale evenimentelor care aveau să se întâmple, premoniţii care au început încă din timpul copilăriei.

Cum i-a tras ţeapă marele Edison

În iunie 1884, Tesla a ajuns pentru primă dată în Statele Unite ale Americii, în New York, cu o scrisoare de recomandare din partea lui Charles Batchelor, un vechi angajat, către Thomas Edison, în care Batchelor a scris: “Cunosc doi mari oameni, tu eşti unul dintre ei; celălalt este acest tânăr”.

Edison l-a angajat pe Tesla în compania sa ca simplu inginer electrician, unde a progresat rapid, rezolvând mai multe probleme tehnice foarte dificile pe care le aveau produsele companiei. Astfel că, i s-a oferit să reproiecteze complet toate generatoarele de curent continuu ale companiei lui Edison. Tesla afirmă că i s-au oferit 50.000$ (n.r. – 1.1 milioane de dolari în 2007, ajustaţi de inflaţie) pentru reproiectarea motoarelor şi generatoarelor ineficiente ale lui Edison, îmbunătăţind astfel serviciile şi produsele oferite de compania acestuia, dar şi veniturile financiare. În 1885, când Tesla a întrebat despre plată promisă, Edison i-a răspuns: “Tesla, tu nu înţelegi umorul nostru american”, rupând astfel înţelegerea verbală. Cu un salariu de 18$ pe săptămână, Tesla ar fi trebuit să muncească 53 de ani pentru a strânge banii promişi. Oferta era egală cu capitalul iniţial al companiei. Tesla a renunţat imediat la slujbă când i s-a refuzat o mărire de salariu la 25$ pe săptămână.

A refuzat premiul Nobel pentru fizică

Edison şi Tesla au fost propuşi împreună să împartă premiul Nobel pentru fizică pe 1915, că unii ce-şi închinaseră viaţă pentru descoperiri şi realizări tehnice utile omenirii.

Teslea a refuzat premiul, din cauza animozităţilor din trecut. Dar era în 1916, şi premiul pe acel an nu a mai fost acordat, din cauza războiului mondial. Nicolae sau Nikola Tesla (Teslea) moare la New York, în noaptea de 7-8 ianuarie 1943 şi este înmormântat la 12 ianuarie. O covârşitoare personalitate care a marcat două secole prin geniul sau.