Filmul lui Corneliu Porumboiu, castigatorul trofeului Camera d'Or la Cannes 2006, va avea premiera miercuri la New York.
Potrivit cotidianului The New York Times, in lungmetrajul sau de debut Porumboiu porneste in cautarea "eroilor" Revolutiei, dar nu pe strazile din Timisoara, unde a inceput totul, nici in Bucuresti, unde revolta a ajuns la apogeu, ci in orasul lui natal, Vaslui.
"Intr-o comedie care se incadreaza in acel colt mental al absurdului numit umor balcanic, dl. Porumboiu se intoarce la momentul exact in care Ceausescu a fugit din Bucuresti - 12.08 p.m., pe 22 decembrie 1989 - si da o sansa Vasluiului sa ocupe un loc in istorie", scrie The New York Times.
Cotidianul mentioneaza ca filmul lui Porumboiu, al carui titlu in engleza este "12:08 East of Bucharest", a castigat premiul Camera d'Or pentru cel mai bun debut, la editia de anul trecut a Festivalului de la Cannes, deschizand intr-un fel drumul "pentru marele triumf al noului val romanesc": trofeul Palme 'dOr castigat pe 27 mai de Cristian Mungiu, cu "4 luni, 3 saptamani si 2 zile".
De asemenea, The New York Times aminteste ca "A fost sau n-a fost?" a fost vazut la cinema, in Romania, de doar 13.000 de spectatori si comenteaza ca "popularitatea televiziunii in Romania de azi este un obstacol pentru tinerii cineasti care au constatat un interes mic fata de filmele de arta in tara".
"Totusi, «A fost...» a confirmat aparitia unei noi cinematografii romanesti. Din perioada anterioara Revolutiei, se detaseaza doar opera unui regizor in exil, Lucian Pintilie. Dar in ultimii doi ani, pe langa dl. Porumboiu, cativa alti regizori romani au devenit apreciati in strainatate, printre care Cristi Puiu pentru «Moartea domnului Lazarescu», Catalin Mitulescu pentru «Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii» si Cristian Mungiu pentru «4 luni, 3 saptamani si 2 zile». Printre ei se mai numara Cristian Nemescu, care a murit intr-un accident de masina anul trecut, la varsta de 27 de ani, si al carui film, «California Dreamin'» tocmai a castigat premiul mare al sectiunii Un Certain Regard de la Cannes. «A fost...» nu este, prin urmare, un fenomen izolat", scrie The New York Times.
Ziarul il citeaza si pe criticul Jacques Mandelbaum de la Le Monde, care a scris ca Porumboiu "apartine unei traditii ce cultiva un zambet macabru, o luciditate distrugatoare, o absurditate tragica si o mizantropie rafinata" si care crede ca filmul regizorului roman "ii aduce laolalta pe Gogol si Beckett".
Institutul Cultural Roman din New York a anuntat recent ca a initiat lansarea pe DVD a mediumetrajului "Visul lui Liviu" de Corneliu Porumboiu, cu ocazia premierei americane a lungmetrajului "A fost sau n-a fost?".