Scriitorul jamaican Marlon James a primit marţi Man Booker Prize 2015 pentru romanul său "A Brief History of Seven Killings", despre o tentativă de asasinat îndreptată împotriva lui Bob Marley. Este primul autor jamaican care câştigă prestigiosul premiu literar, acordat celui mai bun roman original în limba engleză, relatează slate.fr.
Romanul lui Marlon James este inspirat de o tentativă de asasinare a starului regggae Bob Marley. Volumul de 686 de pagini, care conţine expresii din dialectul jamaican patois, argoul de Harlem şi termeni scatologici, prezintă povestea unei bande de tineri dintr-un ghetou, îmbuibaţi de cocaină şi înarmaţi cu puşti automate, care au încercat să îl ucidă pe Bob Marley în Kingston, în 1976, înaintea unui concert pentru pace.
Şeful juriului care a acordat premiul, Michael Wood, a apreciat diversitatea tonurilor prezente în carte, care merg "de la argoul jamaican la înălţimi biblice", adăugând că mama sa nu ar putea probabil trece de primele pagini din cauza vocabularului trivial şi al violenţei. "Este ca un remake al filmului +The Harder They Come+ de Quentin Tarantino, cu o bandă sonoră semnată de Bob Marley şi scenariul scris de Oliver Stone sau William Faulkner...Este epic din toate punctele de vedere: de mare anvergură, mitic, excesiv, colosal şi incredibil de complex", au fost cuvintele cu care New York Times a caracterizat romanul premiat al lui Marlon James
"A Brief History of Seven Killings" este al treilea roman al lui Marlon James, romancier de 44 de ani care locuieşte în Statele Unite şi care s-a gândit la un moment dat să se lase de scris, arată The Guardian. Motivul era că prima sa carte, "John Crow's Devil", fusese respinsă de 78 de ori de edituri, fiind publicată în cele din urmă în 2005 de Akashic Books. "La un moment dat am crezut că scriu lucruri pe care nimeni nu voia să le citească", a spus scriitorul la o emisiune a postului de radio BBC. S-a gândit atunci să renunţe. "Am distrus manuscrisul şi am mers şi la prieteni să îl şterg de pe calculatoarele lor", a adăugat James. În cele din urmă l-a recuperat din cutia poştală a unui calculator vechi.