Istoria arată că fostul duhovnic al Familiei Regale a avut relaţii nefireşti cu Rusia. Din acte mai reiese că acesta nu avea studii teologice.
Galaction Cordun este cunoscut de istoriografia bisericescă, dar şi de marele public, drept primul lider al ortodocşilor de stil vechi din România, "stiliştii" cum sunt ei denumiţi în mod popular. S-a născut pe 30 august 1883, în satul Brehuieşti- Hancea, judeţul Botoşani, şi a trecut la cele veşnice în iulie 1959, la Mănăstirea Slătioara.
Galaction a fost preot necăsătorit pentru Catedrala Mitropolitană din Bucu reşti, unde a slujit până la alegerea sa ca arhiereu vicar. A fost hirotonit întru arhiereu-vicar al Epis co piei Râmni cului - Noul Severin, cu titlul de "Craioveanul". Evenimentul a avut loc în Biserica Domniţa Bălaşa din Capitală, în ziua de 31 martie 1935. Ulterior a fost numit în funcţia de secretar al Sinodului Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
Legătura cu Casa Regală
În septembrie 1940, PS Galaction a fost numit duhovnic al Familiei Regale, fapt care nu a permis să fie episcop al unei eparhii. A continuat să slujească doar ca arhiereu invitat.
În perioada ianuarie - noiembrie 1942, el a îndeplinit funcţia de locţiitor de episcop al Eparhiei Tomisului, iar ulterior a fost numit ca stareţ al Mănăstirii Neamţ. În această calitate l-a hirotonit pe monahul Cleopa Ilie ca ierodiacon, pe 27 decembrie 1944, şi apoi ca ieromonah, pe 23 ianuarie 1945.
"Neascultător şi nesupus"
Pe 1 ianuarie 1949, Patriarhul Justinian Marina era obligat să pensioneze pentru limită de vârstă, printre alţi arhierei, şi pe arhiereul Galaction Cordun, secretarul Sf. Sinod. Nemulţumit de faptul că a fost pensionat, cel mai propabil şi ca urmare a influenţei comuniste, Galaction Codun a devenit, în 1947, întâistătător al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România.
Arhiereul pensionar a anunţat trecerea sa la vechiul calendar, făcându-şi publică intenţia printr-un act legalizat la Notariatul de stat din Bucureşti, pe 5 aprilie 1955.
Sinodul BOR avea să-l declare ca "neascultător şi nesupus", apoi să-l caterisească şi să-l depună din treaptă pe PS Galaction în cadrul şedinţei din 14 aprilie 1955.
A hirotonit primii episcopi stilişti
După îndelungi persecuţii din partea organelor comuniste şi dese arestări, Galaction Cordun a trecut la cele veşnice în ziua de 8 iulie 1959. A fost înmormântat în secret, noaptea, lângă biserica de la Mănăstirea Slătioara.
Nimeni nu contestă curajul sau persecuţia la care a fost supus atât mişcarea stilistă cât şi primul ei iararh, Galaction Cordun. Arhivele descoperite recent arată însă şi o altă faţă a episcopului. Astfel, într- o scrisoare referitoare la Galaction Cordun, adresată Patriarhului Justinian Marina, arhiereul vicar Emilian Antal îi face acestuia o biografie completă. Ca inspector la Ministerul Cultelor, Emilian Antal fusese cel care se ocupase de dosarul lui Cordun, depus la candidatura acestuia ca arhiereu-vicar.
În căutarea studiilor teologice
În timpul strângerii materialelor nece sare, fusese informat de către preotul Negulescu, de la Biserica Batiştei, despre faptul că "actele de studii pe care le are sunt false sau primite de complezenţă, ca spion al regimului ţarist din Rusia".
Emilian Antal, la rândul lui, studiază toate actele candidatului la treapta arhieriei descoperind mai multe aspecte neclare. Astfel, se poate dovedi doar faptul că Galaction Cordun făcuse două clase gimnaziale, după care se pare că a intrat în monahism. Cu toate acestea, el deţine o diplomă de absolvire a opt clase, obţinută la Odessa în numai doi ani, precum şi o licenţă la Petrograd, Sank Petersburg, pe care o primeşte numai într-un an.
Nu există însă niciun act care să dovedească absolvirea vreunui seminar teologic, deşi tocmai în virtutea acestei pregătiri ceruse, prin cererile 2949 şi 2986 / 1911, să fie numit în postul de diacon, mai întâi la Mănăstirea Neamţ, apoi la Agapia.
Există şi o sentinţă a Tribunalului Bucureşti, din 21 iulie 1941, prin care Cordun recunoaşte paternitatea fiului doamnei Lucia Călin, născută Bălăşescu, din Iaşi. Toate aceste date ar putea fi interpretate drept tendenţioase de cei ce susţin cauza arhiereului Galaction Cordun şi a mişcării stiliste, însă ele sunt susţinute de documente oficiale, fapt ce schimbă total optica asupra arhiereului Galaction Cordun!
"Actele de studii pe care le are sunt false sau primite de complezenţă, ca spion al regimului ţarist din Rusia“ DIN DECLARAŢIILE PREOTULUI NEGULESCU, de la biserica Batiştei
LANSARE
"Ortodocşii de lângă noi"
Şi în prezent există tratate onorabile de istorie bisericească, care îi confundă pe românii de stil vechi, adepţi ai calendarului iulian, cu ortodocşii de rit vechi (lipovenii), o mişcare schismatică a Bisericii Ruse.
Aflat sub tipar la editura Mirton din Timişoara, volumul "Ortodocşii de lângă noi- studiu istoric şi canonic al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România" este primul de acest gen din România.
"Meritul volumului de faţă, dincolo de sincopele şi lipsurile lui, este că se bazează pe documente unice din Arhiva Siguranţei Statului (ASS) şi Arhiva Direcţiei de Securitate a Statului (ADSS). Şansa mea a constat în faptul că sunt de circa şapte ani cercetător acreditat al Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi am avut acces la aceste dosare. După ştiinţa mea şi până la acestă oră sunt singurul cercetător care a analizat (şi xeroxat) aceste documente.", spune autorul Florian Bichir.
"O bună cunoaştere a "stilismului", documentată academic, nu după ureche, ne va demostra că sunt ortodocşi ca şi noi, sută la sută. Ca mărturisire, trăire, nu şi din punct de vedere canonic".