Camera Comunelor din Parlamentul britanic a aprobat ieri o lege care le permite cercetătorilor să creeze embrioni hibrizi (animalo-umani) în scop de cercetare, anunţă AFP.
În ciuda opoziţiei grupărilor religioase şi a celor pro-viaţă, noua lege a fost votată cu 355 de voturi pentru şi 120 împotrivă. Ea va ajunge acum în Camera Lorzilor şi ar putea intra în vigoare în noiembrie.
Ea a fost dezbătută luni de zile şi va permite şi crearea de "fraţi salvatori" – copii asemănători genetic cu o soră sau cu un frate bolnav pe care trebuie să-l ajute cu materialul lor genetic.
De asemenea, legea le oferă lesbienelor şi femeilor singure acces mai uşor la fertilizările in-vitro deoarece clinicile nu mai sunt acum obligate să ia în considerare nevoia copilul de a avea un tată atunci când fac o astfel de inseminare.
Ministrul Sănătăţii, Dawn Primarolo, a spus că legislaţia vrea să ajute cuplurile care au probleme de fertilitate şi a menţionat că cercetarea pe embrioni hibrizi va ajuta la tratarea bolilor precum Alzheimer şi Parkinson.
Embrionii hibrizi, creaţi prin inserarea unui nucleu de la o celulă umană într-un ovul animal, vor contribui la formarea unor provizii mari de celule stem embrionare, care sunt folosite pentru regenerarea ţesuturilor.
Primul-ministru Gordon Brown este un puternic apărător al legii, el afirmând că Marea Britanie e datoare faţă de generaţiile următoare.