Sonda Messenger (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging), lansată în 2004, a survolat planeta Mercur de trei ori, reuşind să o fotografieze aproape în totalitate.
Diametrul celei mai mici planete din sistemul nostru solar este cu doar aproximativ 1.000 de kilometri mai mare decât diametrul Lunii. Planeta deşertică, acoperită fie de roci fierbinți, fie de roci îngheţate, are o diferență de temperatură de la zi la noapte de ordinul sutelor de grade Celsius, de la—210°C noaptea până la 430°C în timpul zilei.
Nu este nevoie
Iată că acum oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că planeta Mercur se micşorează. Iar concluziile studiului efectuat în acest sens au fost prezentate în ultimul număr al revistei Nature Geoscience. O serie de hărţi de detaliu ale reliefului planetei Mercur demonstrează că cea mai mică şi mai apropiată de Soare planetă din sistemul nostru solar a devenit și mai mică!
Care este cauza? Procesul de răcire internă, ce se desfăşoară de aproximativ 4 miliarde de ani, conform unui studiu, menţionat de către AFP. Răcirea nucleului masiv, din fier, al planetei Mercur, de-a lungul a 4 miliarde de ani, a dus la scăderea cu aproape 7 kilometri a diametrului acestei planete.
"Atunci când ne uităm la volumul acestei reduceri, este extrem de mic la scara unei planete. Dar nu este nevoie să se schimbe prea mult pentru a avea un efect", a susținut planetologul Paul Byrne de la Departamentul de Magnetism terestru al Carnegie Institution, coordonatorul acestui studiu.
S-ar putea
Primele hărţi ale reliefului planetei Mercur provin din anii '70, când sonda Mariner 10, aparținând NASA, a survolat de 3 ori planeta, cartografiind aproximativ 45% din suprafaţa acesteia. Aceste date, adunate din anii '70, indicau că Mercur a pierdut între 2 şi 5 kilometri, ceea ce contrazicea modelele de disipare a căldurii întocmite de oamenii de ştiinţă pentru această planetă. "S-ar putea ca Mercur să fie un model arhetipal pentru ceea ce se întâmplă cu o planetă atunci când se răceşte de-a lungul timpului", potrivit cercetătorilor.
<iframe src="//www.youtube.com/embed/i1hALXdDpsE" width="620" frameborder="0" height="418"></iframe>