A crescut numărul de donatori de organe!

Soluția la majoritatea neajunsurilor în transplant , atât pe plan intern cât și în relația cu alte țări, este creșterea numărului de donatori. Se observă că, aici, lucrurile se urnesc. În al doilea rând, atâta timp cât finanțarea ține pasul cu creșterea volumului de muncă, suntem pe un drum bun”, spune directorul Agenției Naționale de Transplant (ANT), chirurgul Radu Zamfir.

Că sistemul național de transplant începe să revină la ceea ce a fost în anii 2013-2014, este confirmat și de creșterea numărului de donatori din ultima perioadă. Vineri, în cursul zilei de sâmbătă și duminică noaptea au fost înregistrați trei donatori de organe: la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Alți șase donatori au fost înregistrați în cursul săptămânii trecute: Oradea (2) Floreasca, Iași, Sfântu Gheorghe și Baia Mare.

„Nu vom fi niciodată suficient de recunoscători familiilor”

 „Populația României a fost întodeauna favorabilă donării de organe. Sigur că unele din relatările negative mediatice au avut, poate, un anumit impact asupra acestei rate de consimțământ, dar nu major. Eu tind să cred că această rată a rămas foarte ridicată, comparativ cu media europeană. Donarea de organe este un act de supremă generozitate care trebuie încurajat și nu vom fi niciodată suficient de recunoscători familiilor care acceptă donarea”, spune Profesorul Irinel Popescu, a cărui echipă de la Fundeni, formată din Dr. Doina Hrehoreț și Dr. Vlad Brașoveanu, a realizat numai puțin de opt transplanturi hepatice în ultimele zile.

Șeful ANT, chirurgul Radu Zamfir, a promis, încă de la preluarea funcției, pe 5 martie, că va realiza o strategie pentru creșterea numărului de donatori de organe: „Voi începe o campanie privind donarea de organe. Oamenii trebuie să înţeleagă că în urma morţii cerebrale, care este echivalentul morţii ca atare, familia acelui pacient poate trece peste trauma efectivă a celui apropiat, poate face un gest umanitar profund, de donare. Prin acesta, salvează mai multe vieţi, prin acesta, o parte din persoana pierdută trăieşte mai departe. Dacă va fi nevoie, voi fi acolo şi voi fi în contact cu familiile pacienţilor în moarte cerebrală pentru a le face lucrurile mai clare. Avem tot concursul Ministerului Sănătății”.

 

Protocol de colaborare cu notarii

Potrivit legislației din România, introducerea opțiunii de donator, în timpul vieții, pe cardul de sănătate, se face doar prin declarație la notar, care trebuie depusă la medicul de familie. În caz de deces, familia decide o eventuală donare a organelor, dar sub nici o formă dacă cel decedat s-a exprimat împotriva donării. Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și Asociația Transplantaților au semnat, săptămâna trecută, un protocol. Notarii publici au obligația de a înscrie în Registrul Național al Donatorilor de Organe, Țesuturi și Celule datele de identificare ale donatorilor și declarațiile prin care aceștia consimt la donarea post-mortem sau revocă acest consimțământ. Declarațiile de consimțământ sunt scutite de plata onorariului notarial.