A cincea misiune de evaluare a FMI. Patronatele: "Ne trebuie un împrumut masiv pentru investiţii publice"

Reprezentanţii patronatelor s-a întâlnit în această dimineaţă cu membrii echipei de evaluare a FMI în România, care au sancţionat lentoarea cu care România accesează fondurile europene şi au estimat că economia va continua să scadă, iar ţara noastră va mai contracta un împrumut.

Deocamdată, este prematur să se vorbească despre un nou împrumut, însă acesta ar putea fi folosit pentru investiţii sau cofinanţarea proiectelor implementate cu bani europeni, potrivit reprezentanţilor patronatelor, care au luat parte la discuţii.

Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a declarat că "un nou acord nu intră deocamdată în discuţie".

Oamenii de afaceri au pregătit un plan de măsuri pentru redresarea economică a României, însă aşteaptă să vadă ce părere au reprezentanţii FMI, înainte de a le face publice, spune Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).

"Avem nevoie de un împrumut masiv pentru investiţii publice de anvergură. Dar cine îţi mai dă bani astăzi? Sper doar ca banii să fie folosiţi pentru investiţii şi nu pentru plata pensiilor şi a salariilor", a precizat Agathon, înainte de a intra la discuţiile cu FMI.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al ACPR consideră că măsurile anticriză dezvoltate de Guvern, cum este şi programul "Prima casă", trebuie reunite sub un plan naţional, "nu aruncate ici şi colo".

Delegaţia FMI se va afla la Bucureşti până pe 4 august. Ieri au avut loc discuţii la sediul BNR. În funcţie de concluziile echipei de evaluare, conducerea Fondului va decide dacă eliberează următoarea tranşă din împrumutul acordat ţării noastre.

România a încheiat acorduri de finanţare în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.