A apărut un nou tip de TERORISM cibernetic, care poate distruge vieţile OAMENILOR OBIŞNUIŢI

A apărut un nou tip de TERORISM cibernetic, care poate distruge vieţile OAMENILOR OBIŞNUIŢI

Dacă hackerii nord-coreeni au atacat cibernetic studiourile cinematografice Sony Pictures, ar fi pentru prima dată când cetăţenii SUA au fost atacaţi informatic de către o forţă străină şi sponsorizată de stat. Vorbim, astfel, despre un nou tip de terorism, care poate lovi în companii, în cetăţeni şi în modul occidental de viaţă.

După ani de zile în care a orchestrat atacuri cibernetice la adresa băncilor, mass-media, guvernelor şi armatei vecinului din sud, Coreea de Nord şi-a îndreptat atenţia către cetăţenii obişnuiţi din SUA şi asupra companiilor americane şi a stilului occidental de viaţă, conform publicaţiei Wired.

La prima vedere, atacurile cibernetice par mai puţin periculoase decât atentatele cu bombe. Cu toate acestea, astfel de atacuri pot crea un haos inimaginabil prin distrugerea infrastructurii şi a sistemelor care permit societăţii să funcţioneze.

Istoricul atacurilor nord-coreene

Începând din 2009, Coreea de Nord a condus o serie de atacuri care au demonstrat cât de firavă este linia de demarcaţie dintre lumea cibernetică şi cea fizică, după ce au distrus maşinării din lumea "reală" şi sisteme computerizate.

În 2009 şi 2011, Coreea de Nord a construit un "botnet" (o reţea de calculatoare controlate de un virus), care să atace prin aşa-numitul "denial of service" (DDoS) marile corporaţii şi organizaţii guvernamentale din Coreea de Sud.

Astfel de atacuri sunt destul de simple şi trimit o cantitate copleşitoare de trafic asupra site-urilor, generând prăbuşirea lor şi blocarea accesului din partea utilizatorilor. Însă, dacă blocarea unui simplu site nu pare o ameninţare majoră, lucrurile stau cu totul altfel dacă vorbim despre marile site-uri de comerţ online, precum Amazon, sau despre portalurile guvernamentale responsabile pentru scăderea şomajului.

În aprilie 2011, Banca Agricolă Nonghyup a fost atacată cu un virus care a afectat 273 din cele 587 de servere. Timp de două zile, toate serviciile băncii au fost blocate, iar în următoarele 18 zile, banca a funcţionat cu intermitenţă.

În iunie 2012, hackerii nord-coreeni au distrus bazele de date cu articole şi fotografii ale două ziare sud-coreene care l-au criticat pe liderul de la Phenian, Kim Jong-un.

În martie 2013, zeci de mii de computere din cadrul a şase bănci sud-coreene s-au blocat simultan.

Un nou tip de terorism

Atacul de la sfârşitul lunii noiembrie asupra Sony ar putea fi prima astfel de acţiune sponsorizată de un stat asupra unei companii americane.

Atacul informatic a coincis cu lansarea filmului "The Interview", distribuit de Sony, în care este prezentat un complot al CIA pentru asasinarea liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, scrie site-ul amintit. Filmul a provocat furia liderilor de la Phenian, mass-media comuniste ameninţând cu "represalii nemiloase".

În atacul cibernetic, hackerii au ameninţat că vor face publice informaţii strategice cu privire la această filială a companiei japoneze Sony. Toţi angajaţii de la Los Angeles ai studioului Sony Pictures au fost trimişi acasă, fiind instruiţi să nu se conecteze la reţeaua informatică a companiei.

Atacul asupra Sony reprezintă o nouă provocare pentru SUA. Atacul nu a afectat doar funcţionarea computerelor, ci a ameninţat bazele de date, sistemele de operare şi companiile aflate în legătură cu Sony.

Iar atacurile ar putea fi îndreptate şi asupra unor companii şi sisteme pe care cetăţenii obişnuiţi se bazează în fiecare clipă. Băncile sunt doar una dintre potenţialele ţinte. Ar putea fi atacate spitalele, reţelele electrice şi centralele nucleare.