Începând din data de 06 august 2015, consumatorii de bere la draft (cod NC 22 03 00 10), servită în cadrul serviciilor de restaurant și catering, vor achita o taxă redusă la TVA în procent de 9%. Noile reglementăriau fost publicate în În Monitorul Oficial 0499/7 iulie 2015 a apărut Legea 187/2015.
Legiuitorul păstrează în continuare o cotă redusă de TVA de 9% pentru toate serviciile turistice, inclusiv serviciile All-inclusive, ce pot conține atât servicii de cazare, cât și de restaurant cu băuturi alcoolice, cu condiția ca acestea să fie vândute ca pachet turistic, atrag atenția consultanții Benta Consult, care explică prevederile prin care se reduce TVA pentru berea la halbă. .
- Din perspectiva vânzării de bere la draft, facturată cu TVA de 9%, această vânzare trebuie înțeleasă ca fiind disjunctă de serviciile turistice, orice consumator dintr-un restaurant având dreptul la o cumpărare cu cotă redusă.
- Pentru celelalte băuturi alcoolice și restul sortimentelor de bere, facturarea se va face cu cota de TVA de 24%, atât în cadrul serviciilor de restaurant și catering, cât și la livrările uzuale între operatorii economici.
- Micii producători independenți de bere, cu capacități de producție de până la 200.000 hl anual, beneficiază de o acciză redusă. Calitatea de mic producător de bere se analizează pentru 2 ani consecutivi. Dacă în ultimul exercițiu, se depășește cantitatea de 200.000 hl, pentru cantitatea ce depășește acest plafon se achită acciza întreagă, până pe data de 15 ianuarie a anului următor.