România nu mai primește bani din PNRR. Pensiile militare, printre cauze
- Antonia Hendrik
- 6 decembrie 2024, 10:51
România nu va beneficia de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la finalul anului 2024. Printre motivele menționate se numără indexarea pensiilor pentru militari.
România ar putea pierde peste două miliarde de euro
Motivul pentru care România nu va primi niciun euro din PNRR în 2024, deși anticipa să încaseze peste două miliarde de euro până la sfârșitul lunii decembrie, este din cauza indexării pensiilor militare.
Mai exact, decizia este influențată de modificările legislative recente referitoare la pensiile militare, care au dus la o creștere considerabilă a cheltuielilor bugetare, impactând astfel angajamentele pe care România le-a asumat în cadrul PNRR.
Vă reamintim că în luna noiembrie, Parlamentul României a adoptat o lege care indexează pensiile militare, corelându-le cu soldele și salariile militarilor activi.
S-a dorit eliminarea inechităților din sistemul de pensii militare
Această măsură, susținută în mod semnificativ de parlamentarii PSD, PNL și AUR, a fost justificată prin intenția de a elimina inechitățile din sistemul de pensii militare. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că această decizie are scopul de a asigura echitatea în rândul pensionarilor militari.
România ar putea pierde peste două miliarde de euro. Sursa foto: Pixabay
Cu toate acestea, legea are un impact bugetar considerabil, estimat inițial la 4,4 miliarde de lei pe an, dar ulterior recalculat la aproape 7 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finanțelor. Această creștere semnificativă a cheltuielilor publice a generat critici și îngrijorări la nivel european, Comisia Europeană considerând că jalonul referitor la reforma pensiilor speciale, inclus în cererea de plată numărul 3, nu mai este respectat.
România riscă să rămână fără bani
Cererea de plată numărul 3 din cadrul PNRR, în valoare de peste două miliarde de euro, se află în mare parte blocată, iar România a pierdut temporar 1,1 miliarde de euro, conform unor surse guvernamentale citate deEconomedia. Această cerere conținea șase jaloane esențiale, dintre care doar 68 din cele 74 au fost realizate.
Mai jos prezentăm jaloanele neîndeplinite sau parțial realizate:
- Reforma pensiilor speciale, afectată de indexarea pensiilor militare,
- Operaționalizarea agenției AMEPIP, afectată de demisiile șefilor și acuzații de incompatibilitate,
- Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi, decizie care necesită consens politic,
- Numirile în companiile energetice, criticate pentru lipsa de transparență și proceduri inadecvate,
- Proiectul metroului din Cluj-Napoca, care riscă să piardă o finanțare de 300 de milioane de euro.
Adrian Câciu, neagă că ar fi adevărat
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că nu există nicio întârziere în livrarea celei de-a treia tranșe din PNRR de către Comisia Europeană, adică suma de un miliard de euro din totalul de 2,1 miliarde pe care Guvernul ar fi putut să o primească în această etapă.
„Plata parțială pentru cererea de plată numărul trei a fost aprobată în comitetele Comisiei, dar și de comitetul comisarilor. Asteptăm ca plata să fie făcută de Comisie”, a explicat Adrian Câciu.