Tensiunile în Orientul Mijlociu se mențin. MAE a emis o alertă de călătorie în Iran

Tensiunile în Orientul Mijlociu se mențin. MAE a emis o alertă de călătorie în Iran Iran/Sursa foto: radiomoldova.md

Ambasada Republicii Moldova în Republica Islamică Iran cu reședința la Baku recomandă cetățenilor să evite orice călătorie în Iran. Atenționarea a fost făcută joi, în contextul sporiri riscurilor de securitate din regiune.

Cetățenii pot părăsi țara pe cale aeriană sau terestră

Cetățenii Republicii Moldova, care se află pe teritoriul Iranului, pot părăsi teritoriul acestei țări pe cale aeriană, sau traversând hotarul terestru cu Republica Turcia sau Republica Armenia. Hotarul terestru între Iran și Azerbaidjan este în continuare închis.

De asemenea, cetățenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul Iranului și se confruntă cu o situație de urgență pot suna la linia de urgență a Secției Consulare a Ambasadei. Număr de telefon: +994 50 228 51 35.

Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe/Sursa foto: mfa.gov.md

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat acum o săptămână cetățenii Republicii Moldova, care se află în Republica Libaneză și statul Israel, să manifeste vigilență. Îndemnul a fost făcut în contextul destabilizării situației de securitate în regiunea Orientului Mijlociu. Astfel, persoanele au fost îndemnate să evite călătoriile în aceste zone.

De asemenea, instituția a recomandat cetățenilor să urmărească instrucțiunile autorităților militare și civile. Este important ca aceștia să limiteze călătoriile și fără mari necesități sa nu părăsească domiciliul. În caz de tiruri, să se refugieze în adăposturi speciale.

Situație tensionată în Orientul Mijlociu

Luptele dintre forțele israeliene și Hezbollah continuă în sudul Libanului. Israel a anunțat moartea a opt soldați.

Atacurile israeliene din ultimele săptămâni au distrus aproximativ 50% din arsenalul Hezbollah. Au fost lovite depozite de rachete balistice și de croazieră, potrivit unor înalți oficiali americani și israelieni.

Hezbollah

Liban. Sursa foto: Platforma X

Totodată, Iranul a lansat marţi seara un atac cu sute de rachete balistice asupra Israelului în ripostă la campania Israelului împotriva grupării şiite pro-iraniene Hezbollah în Liban.

Potrivit presei israeliene, au fost lansate până la 200 de rachete. Iranul a anunțat anterior că va riposta în urma atacurilor care au ucis conducerea de vârf a aliaţilor săi din Hezbollah în Liban.

Lansarea de rachete a avut loc după ce Israelul a declarat că trupele sale au lansat raiduri terestre în Liban, deşi a descris incursiunile ca fiind limitate. Campania israeliană din Liban este cea mai mare escaladare a războiului regional de când au izbucnit luptele în Gaza, în urmă cu un an.

Revista presei