Vremea se schimbă radical: ploi torențiale și vânt puternic

Vremea se schimbă radical: ploi torențiale și vânt puternic Prognoza meteo. Sursa foto: Pixabay

Vremea se schimbă radical la finalul acestei săptămâni. Începând cu această după amiază, meteorologii au emis un cod galben de ploi care vizează mai multe județe.

Ploile vor începe, de sâmbătă 28 septembrie, după amiază, în Banat, Crișana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi în zonele montane. Situația se va înrăutăți începând cu ziua de duminică, când precipitațiile se vor extinde în toată țara.

Vremea se înrăutățește în ultimele zile din septembrie

Specialiștii ANM au emis prognoza pentru zilele următoare. Potrivit meteorologilor, vremea se va transforma radical, față de ultima perioadă. Ploile își vor face apariția din zona de vest și se vor extinde în toată țara.

În intervalul 28 septembrie, ora 18.00 – 29 septembrie, ora 10.00, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi local la munte va fi Cod galben de precipitaţii. Această avertizare pentru ploi abundente va fi actualizată duminică.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50...60 km/h. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp”, a transmis ANM.

Duminică AMM va emite un alt cod, portocaliu, valabil pentru anumite zone, în condițiile în care se așteaptă ca precipitațiile să depășească 100 de litri pe metru pătrat. Vremea va continua să se înrăutățească până luni la ora 10.00, când ploile se vor întinde peste toată țara.

Harta

Harta avertizărilor meteo Sursa foto: ANM

Meteorologii se așteaptă la ninsori în zona de munte

Vremea se va menține rece cu ploi torențiale și vânt puternic și în prima parte a zilei de luni. În intervalul 29 septembrie, ora 10.00 – 30 septembrie, ora 12.00, va fi emis un cod portocaliu de ploi în mai multe regiuni ale țării. Sunt vizate nordul şi estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei precum şi Carpaţii Meridionali şi Orientali.

„În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h”, au mai transmis meteorologii.

Vremea se va răci accentuat în toată ţara, conform datelor din prognoza meteo. Iar la munte, la înălțimi de peste 1.700 m, cu precădere în Carpaţii Orientali, sunt așteptate și ninsori sau lapoviță.

Elena Mateescu

Elena Mateescu Sursa foto: EVZ

Directoarea ANM a anunțat că vremea se schimbă

Elena Mateescu, directoarea ANM, a anunțat încă de vineri, la videoconferința cu autoritățile locale, schimbările meteo. Vremea se va răci considerabil, spunea, ea, temperaturile urmând să scadă de la 34 de grade la 15 grade în regiunile intracarpatice.

„Codul portocaliu intră în vigoare duminică, la ora 10:00, până luni, la ora 12:00, şi vorbim de nordul şi estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, dar şi Carpaţii Meridionali şi Orientali, interval şi zone în care perioadele cu ploi torenţiale vor fi destul de abundente, pentru că este posibil să cumulăm cantităţi de precipitaţii 50-90 de litri pe metrul pătrat, izolat de peste 100 de litri pe metrul pătrat”, a anunțat şefa ANM, Elena Mateescu, vineri după amiază, în videoconferinţa cu autorităţile locale.

 

Revista presei