Michel Barnier îi propune lui Macron un cabinet

Michel Barnier îi propune lui Macron un cabinetEmmanuel Macron. Sursă foto: Facebook

După luni de incertitudine politică în urma alegerilor legislative anticipate, Franța părea joi pe punctul de a forma un nou guvern, premierul Michel Barnier urmând să prezinte cabinetul său președintelui Emmanuel Macron.

Macron l-a numit pe Barnier, fost negociator al Uniunii Europene pentru Brexit, în funcția de prim-ministru în urmă cu două săptămâni. Barnier s-a străduit să numească un nou guvern, subliniind topografia complicată a peisajului politic francez după decizia nefericită a lui Macron de a convoca alegeri legislative anticipate. votul de la începutul lunii iulie a dat naștere unui parlament nestatutar, care a lăsat unitatea politică greu de găsit, lăsând Franța în mâinile unui guvern interimar.

Macron trebuie să decidă

În prezent, Macron trebuie să aprobe cabinetul lui Barnier.

BFM TV a raportat că Barnier l-a propus pe senatorul conservator Bruno Retailleau ca ministru de interne, în timp ce Jean-Noel Barrot va fi promovat în funcția de ministru de externe, după ce a ocupat anterior postul de afaceri europene în cadrul ministerului. ministrul apărării, Sebastien Lecornu, va rămâne în postul său, a raportat BFM TV, în timp ce deputatul Antoine Armand, în vârstă de 33 de ani, va ocupa un post superior nespecificat în cadrul ministerului economiei și finanțelor, scrie Reuters.

Printre prioritățile guvernului se vor număra îmbunătățirea puterii de cumpărare a cetățenilor, precum și garantarea securității, controlul imigrației și o mai bună gestionare a finanțelor publice, a declarat biroul lui Barnier.

Stabilirea unei liste de nume pentru a conduce birourile cheie ale statului francez a fost o provocare, mai ales că următorul guvern va trebui probabil să administreze o rundă toxică din punct de vedere politic de reduceri de cheltuieli sau de creșteri de taxe pentru a îmbunătăți situația fiscală a țării.Barnier va trebui să meargă cu grijă pentru a evita iritarea partidelor de opoziție care s-ar putea alătura și ar putea răsturna guvernul său printr-o moțiune de cenzură.

„Prim-ministrul va trebui să învețe cum să se angajeze cu o adunare care seamănă cu un cazan de sensibilități și temperamente diferite pentru a construi o majoritate”, a declarat EuroIntelligence într-o notă.

Ne puteți urmări și pe Google News