Filtrele auto sunt o necesitate dacă vrei ca mașina ta să funcționeze la capacitate maximă. Atunci când unul dintre filtre se înfundă, acesta poate cauza probleme și afecta performanța. Este posibil să observi o scădere a puterii, fum dens sau chiar defectarea motorului. În acest articol, analizăm diferitele filtre ale automobilului și de ce trebuie să ai în vedere înlocuirea regulată a acestora.
Filtru de ulei
Filtrul de ulei menține fluxul continuu și elimină particulele (murdărie, ulei oxidat, particule metalice) care pot apărea în uleiul de motor din cauza uzurii acestuia. Filtrul purifică uleiul de motor astfel încât acesta să își poată face treaba eficient. Un filtru de ulei are suficientă capacitate de reținere a impurităților pentru a rămâne complet funcțional până la următorul schimb de ulei.
Motive pentru schimbarea filtrului de ulei:
- Pentru a reduce uzura motorului: Un filtru defect va permite trecerea impurităților și va încetini circularea uleiului, ceea ce poate duce la uzura prematură a motorului, precum și la performanțe scăzute;
- Pentru a evita murdărirea noului ulei: În general, filtrul trebuie înlocuit la fiecare schimb de ulei - la fiecare 10.000 km pentru o mașină pe benzină și la fiecare 15.000 km pentru o mașină diesel.
Filtru de aer
La fel cum oamenii au nevoie de oxigen pentru a respira, o mașină are nevoie de oxigen pentru procesul de combustie. Filtrul de aer auto împiedică insectele, praful, particulele, nisipul sau reziduurile să ajungă la motor și asigură un amestec bun de aer și combustibil pentru a susține performanța.
Există câteva tipuri diferite de filtre de aer pentru autoturisme: panouri, filtre circulare sau cilindrice. Sunt realizate dintr-un material plisat care filtrează aerul și pot fi făcute din bumbac, hârtie sintetică sau spumă. Printre motivele pentru care ar trebui să schimbi filtrul de aer se numără:
- O performanță mai bună a mașinii: Atunci când aerul care intră în motor este curat, amestecul de combustibil și aer susține puterea maximă;
- Economisirea combustibilului: Poți reduce consumul de combustibil prin asigurarea unei bune arderi.
Filtru de cabină
Filtrul de cabină curăță aerul care intră în interiorul mașinii prin sistemul de încălzire și aer condiționat. Acesta filtrează praful, polenul și alte particule în suspensie. Dacă ai filtru de cabină cu carbon activ, acesta captează și gazele de eșapament și mirosurile neplăcute. Aerul curat din mașină este deosebit de important dacă suferi de alergii sau probleme respiratorii.
Motive pentru a schimba la timp filtrul de cabină:
- Pentru a respira un aer mai proaspăt: Acest filtru îți permite să respiri un aer mai curat, fără bacterii, polen și substanțe poluante. Dacă nu schimbi periodic filtrul de cabină, poți simți mirosuri neplăcute și este posibil să ai reacții alergice (strănut, tuse etc.);
- Pentru a evita problemele de siguranță și vizibilitate: Atunci când un filtru de cabină este înfundat, acesta poate bloca parțial fluxul de aer care intră în mașină. Acest lucru poate fi problematic, mai ales atunci când trebuie să dezaburești geamurile;
- Pentru a crește durata de viață a sistemului de încălzire A/C al mașinii: Având un filtru de cabină curat, vei maximiza fluxul de aer și vei prelungi durata de viață a sistemului de încălzire, ventilație și aer condiționat al automobilului tău.
Filtru de combustibil
Filtrul de combustibil elimină impuritățile precum praful, rugina și nisipul din carburant. Prin eliminarea acestor contaminanți, filtrul protejează injectoarele de combustibil și joacă un rol esențial în menținerea performanței și longevității motorului mașinii.
De ce să schimbi filtrul de combustibil:
- Pentru a menține performanța motorului: Dacă filtrul de combustibil se înfundă, acesta poate reduce debitul și slăbi performanța, deoarece motorul are dificultăți în a extrage combustibil. Cu un filtru înfundat, pompa de combustibil lucrează mult mai greu și este posibil să întâmpini probleme la pornirea mașinii sau să observi o accelerație slabă;
- Pentru a menține piesele automobilului în stare bună: Din cauza acțiunii lor abrazive, murdăria și contaminanții din combustibil pot accelera uzura, pot deteriora piesele și chiar pot cauza defectarea pompei de combustibil și a injectorului.
Deși filtrele nu sunt mereu în centrul atenției, acestea sunt vitale pentru buna funcționare și bunăstarea generală a autovehiculului tău. Pentru ca mașina să funcționeze eficient, ține cont de diferitele tipuri de filtre auto și efectuează înlocuirea filtrelor astfel încât acestea să poată funcționa în mod optim.