Cavou controversat la Cimitirul Bellu. Adriean Videanu și-a construit mausoleu
- Bianca Ion
- 30 ianuarie 2024, 09:17
Fostul primar general al Capitalei, Adriean Videanu, a obținut un loc de veci într-o locație deosebită în Cimitirul Bellu. Pe teritoriul unde odinioară se găsea o rampă de gunoi, acum se înalță un mini-mausoleu dedicat familiei Videanu. Construcția a fost autorizată de Primăria Municipiului București, în timpul mandatului Gabrielei Firea.
Fostul primar general al Capitalei, Adriean Videanu, a atras atenția publicului prin obținerea unui loc de veci deosebit în Cimitirul Bellu. Într-o zonă care odinioară găzduia o rampă de gunoi, acum se ridică un mini-mausoleu dedicat familiei Videanu. Autorizată în timpul mandatului Gabrielei Firea, construcția este amplasată la capătul aleii principale și ridică semne de întrebare în privința privilegiilor acordate în acest cimitir istoric.
Adriean Videanu, loc de veci printre deșeuri
Cripta fostului primar general se remarcă prin dimensiunile sale impunătoare în comparație cu cele din jur. Ușa arcuită este flancată de două coloane dorice, înconjurată de urne decorative. Pereții laterali au cruce albă, iar partea din spate integrează un vitraliu asemănător cu intrarea. Construcția este presărată cu marmură spartă la temelie, fără nicio bordură. Inscripțiile de pe mausoleu includ numele familiei, scrise cu majuscule bronz, și un verset biblic: „Crede în Domnul Iisus și vei fi mântuit, tu și casa ta!” (Faptele Apostolilor, 16:31).
Finalizată vara trecută, construcția ridică semne de întrebare în privința procesului de autorizare. Aprobată în februarie 2020 de Primăria Generală a Capitalei, sub administrația Gabrielei Firea, potrivit publicației Buletin de București. Această decizie generează discuții cu privire la corectitudinea acordării unui astfel de privilegiu.
Piața neagră a locurilor de veci
Locurile de înmormântare pot fi concesionate atât pe o durată limitată (7 sau 25 ani), cât și pe termen nelimitat (locuri de veci), în baza unor taxe ce diferă în funcție de categoria cimitirului.
Legislația privind locurile de veci aduce în discuție chestiuni de donații, moșteniri și concesionări. Deși locurile nu pot fi vândute conform legii, practica donației la notar oferă o „portiță de scăpare” pentru cei dornici să își asigure locuri de veci în proximitatea personalităților celebre.
Chiar și în 2024, lacunele legislative persistă, permitând îngroparea morților „oriunde și oricum”, conform răspunsului oficial al cimitirului. Între timp, locurile de înmormântare pe termen limitat sau concesionate pot fi transformate în locuri de veci la cerere.
Taxe și categorii: Cimitirul Bellu și reglementările actuale
Cimitirul Bellu, clasificat ca muzeu în aer liber și monument istoric, se încadrează în categoria I a cimitirelor din Capitală. Taxele pentru concesionarea unui loc de 3 metri pătrați variază între 27 și 378 lei în funcție de perioada concesionării, iar tariful anual de întreținere este de 200 lei.
Cavoul familiei Videanu devine un simbol al controverselor și privilegiilor din lumea înmormântărilor. Construit într-un cimitir încărcat de istorie, el atrage atenția asupra problemelor legislative nerezolvate și a practicilor care ridică întrebări etice în ceea ce privește accesul la locurile de veci.