Codul Rutier. Capcana în care cad toți șoferii, măcar o dată
- Mihai Soica
- 27 iulie 2023, 06:34
Nu de puține ori, în trafic, șoferii fac semne obscene fie către alți participanți la trafic, fie spre pietonii care traverseasză strada. Amenzile pentru astfel de gesturi sunt consistente.
Dacă astfel de semne obsene sunt surprinse cu ajutorul unor camere de luat vederi de la bordul mașinii sau cu telefoanele mobile, amenda pentru vinovat este foarte mare.
De curând, Codul Rutier a fost modificat în sensul în care imaginile surprinse de camere de bord sau de telefoanele mobile pot constitui probe. Din acest motiv, polițiștii sunt obligați să țină seama de imagini și să aplice legea.
Astfel, șoferii care fac astfel de gesturi obscene pot fi amendați cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei, adică aproape 600 de euro, o sumă deloc de neglijat.
„Săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic”, se arată în Articolul 102, la alineatul 22, din Ordonanța de Urgență a Guvernului 195/2002, care reglementează circulația rutieră pe drumurile publice.
Mai trebuie precizat că și pasagerii sau pietonii pot fi sancționați cu aceeași amendă dacă arată semne obscene altor persoane.
Comportamentul agresiv la volan se sancționează
Șoferii mai trebuie să cunoască faptul că la începutul anului 2022, Guvernul Ciucă a adoptat Ordonanța de Guvern 1/2022, care sancționează comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Amenzile pentru comportament agresiv la volan diferă de la un caz la altul. Dacă șoferul vinovat nu a comis niciun accident, atunci acesta poate fi sancționat cu amendă cuprinsă între patru și cinci puncte de penalizare, adică între 580 și 725 de lei, și reținerea permisului pentru o perioadă de 30 de zile.
În cazul în care a avut loc un accident, amenda va crește, și va putea fi cuprinsă între șase și opt puncte de penalizare, adică între 870 de lei 1.160 de lei, și reținerea permisului pentru 60 de zile calendaristice.
Celebrele flashuri constituie comportament agresiv
Astfel prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
- deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens; - întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; - pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare; - circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia; - folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație; - conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți; - mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia; - realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia; - conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.