Ucraina cere Ungariei să modifice un manual de geografie care ar conține informații false despre conflictul cu Rusia

Ucraina cere Ungariei să modifice un manual de geografie care ar conține informații false despre conflictul cu Rusia Sursa: Wikipedia

Un text prezent într-un manual de geografie din Ungaria sugerează că războiul din Ucraina este unul civil și că Rusia nu are nicio legătură cu acest conflict. În plus, textul este însoțit și de o caricatură, considerată jignitoare.

Un text, prezent într-un manual de geografie de clasa a VIII-a din Ungaria, a tensionat și mai multe relațiile dintre această țară și Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev susține că textul prezintă, în mod fals, că războiul dintre Ucraina și Rusia ar fi de fapt unul civil și că Moscova nu are nicio legătură cu conflictul armat.

Manual controversat

În plus, textul prezent în manualul de geografie este însoțit și de o caricatură, considerată a fi jignitoare și total contrară realității. Imaginea sugerează că Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană trag fiecare de Ucraina în direcția lor. Sub caricatură apare și următorul text: „Cui ar trebui să aparțină Ucraina?“

„Repartizarea naționalităților în Ucraina este foarte inegală. Majoritatea cetățenilor sunt de naționalitate ucraineană, dar în partea de est a țării există o proporție semnificativă de ruși, iar în Peninsula Crimeea ei formează majoritatea. Cele două limbi slave (rusă și ucraineană) sunt asemănătoare. În părțile țării locuite de ruși, o cincime din populație vorbește o limbă mixtă ruso-ucraineană. În ciuda acestui fapt, cele două grupuri etnice sunt adesea în dezacord unul cu celălalt. Opoziția lor a declanșat și un conflict armat pentru Peninsula Crimeea”, se arată în textul manualului, postat pe site-ul Ministerului Educației de la Budapesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Ministerul Educației Ungaria

Textul trebuie corectat

Autoritățile din Ucraina cer ca acest text, despre care spun că ar conține multe informații false, să fie corectat imediat. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, a anunțat că diplomații ucraineni au avut deja o întâlnire cu omologii lor maghiari, în cadrul căreia au discutat acest subiect.

„Am subliniat că este inadmisibil să fie prezentate fapte neverificate și distorsionate despre Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe cere corectarea imediată a informațiilor false din manualele de geografie pentru elevii maghiari de clasa a VIII-a”, a declarat Oleg Nikolenko, potrivit vestidinrusia.ro.