SUA lansează un nou avertisment: „Rușii au început antrenamentele cu dronele iraniene”

SUA lansează un nou avertisment: „Rușii au început antrenamentele cu dronele iraniene” Drone rusești. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un oficial american a anunțat că ruși au început antrenamentele cu drone în Iran în ultimele câteva săptămâni, ca parte a unui acord în care Iranul se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute de drone, inclusiv unele capabile să folosească arme.

Oficialul a spus că informațiile despre antrenament au fost recent desecretizate. CNN a contactat ambasada Rusiei la Washington pentru comentarii. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia „nu are niciun comentariu în această privință” atunci când a fost întrebat de reporteri despre drone.

„În ultimele câteva săptămâni, oficialii ruși au desfășurat antrenamente în Iran, ca parte a acordului pentru transferurile UAV din Iran în Rusia”, a declarat un oficial american pentru CNN.

Oficiali ruşi au vizitat recent un aerodrom din Iran pentru a vedea drone capabile de atac

CNN a raportat pentru prima dată luna trecută că o delegație rusă a vizitat un aerodrom din centrul Iranului de cel puțin două ori pentru a examina drone capabile de atac , potrivit consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Credem că unei delegaţii oficiale ruse i-au fost prezentate recent drone iraniene capabile de atac....Din câte ştim, este prima dată când o delegație rusă a vizitat acest aerodrom pentru o astfel de prezentare”, a declarat Sullivan.

Iranul a prezentat Rusiei dronele Shahed-191 și Shahed-129, cunoscute și sub denumirea de UAV-uri sau vehicule aeriene fără pilot, pe aerodromul Kashan, la sud de Teheran, în iunie, au declarat oficiali americani pentru CNN.

Ambele tipuri de drone sunt capabile să transporte rachete ghidate de precizie

Sullivan a declarat din iunie că Iranul intenționează să vândă Rusiei sute de drone pe care Rusia le va putea folosi în războiul din Ucraina. De asemenea, şi armata ucraineană a folosit UAV-uri construite în Turcia pentru a distruge posturile de comandă, tancurile și sistemele de rachete sol-aer rusești, în timp ce rușii au folosit drone Orlan-10.

Oficialii americani au susținut, de asemenea, că relația în creștere dintre Iran și Rusia determină SUA  să-și mențină prezența și influența în Orientul Mijlociu.

Între timp, Ucraina a rugat SUA să furnizeze drone armate mai puternice, dar SUA au fost reticente să le furnizeze de teamă că Rusia ar putea să reacționeze, mai relatează CNN.