Autoritățile moldovene pun bazele legale ale unui viitor recensământ al populației

Autoritățile moldovene pun bazele legale ale unui viitor recensământ al populațieiSursa foto: Arhiva EVZ

Un recensământ al populației și al locuințelor va avea loc în Repubica Moldova în anul 2024, la zece ani distanță de la recensământul desfășurat in anul 2014. Bugetul total estimativ al acestui recensământ este estimat la 329,2 milioane lei, inclusiv circa 36,8 milioane lei pentru modulul agricol.

Parlamentul Republicii Moldova a instituit astăzi un cadru permanent de reglementare pentru recensămintele populației și locuințelor. Comisia administrație publică și Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului de la Chișinău a avizat în cadrul ședinței desfășurate la data de 22 iunie o inițiativă legislativă care stabilește  un cadru permanent de reglementare pentru recensămintele populației și locuințelor.

Ce prevede acest proiect de lege

Proiectul de lege stabilește modul de reglementare a recensămintelor, sub forma instituirii unor norme generale, care vor fi valabile pentru toate numărătorile oficiale viitoare. Acest lucru va permite eficientizarea organizării și desfășurării recensămintelor, reducând resursele administrative și bugetare necesare.

Documentul se referă și la procesul de planificare, colectare, prelucrare, evaluare și diseminare a datelor despre persoane și locuințele acestora, precum și la producerea indicatorilor statistici de recensământ.

Care este scopul proiectului

Potrivit Biroului Național de Statistică, următorul recensământ se planifică a fi desfășurat în Republica Moldova în anul 2024. Bugetul total estimativ al acestuia este estimat la 329,2 milioane lei, inclusiv circa 36,8 milioane lei pentru modulul agricol.

Proiectul prevede că următoarele recensăminte să fie realizate la intervale regulate de timp de cel puțin o dată la 10 ani.

Scopul acestora recensăminte ține de oferirea datelor de interes public despre populație și locuințe – necesare pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor. Organizarea și desfășurarea recensămintelor anterioare era reglementată prin adoptarea unor acte normative specifice fiecărui recensământ.