Discuţie la nivel înalt între Bogdan Aurescu şi Omid Nouripour, liderul Verzilor din Germania! Situaţia din Ucraina produce îngrijorare în rândul liderilor europeni

Discuţie la nivel înalt între Bogdan Aurescu şi Omid Nouripour, liderul Verzilor din Germania! Situaţia din Ucraina produce îngrijorare în rândul liderilor europeni Sursa: arhiva EVZ

La Conferința de Securitate de la Munchen, ministrul român de externe a discutat cu un politician german despre situația de securitate a României.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat cu Omid Nouripour, co-președintele Alianței 90/Partidul Verzilor din Republica Federală Germania.

Discuțiile au privit stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale dintre România și Germania și au inclus și un schimb de opinii și evaluări privind situația îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei, precum și din regiunea Mării Negre.

„Cei doi oficiali au evidențiat importanța acordată aprofundării dialogului și cooperării româno-germane, având în vedere caracterul privilegiat, cu valențe strategice, al relației bilaterale, precum și în contextul special al celebrării, în 2022, a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa”, se arată într-un comunicat de presa al Ministerului de Externe.

Ne puteți urmări și pe Google News

România vrea în Schengen

Aurescu a discutat și despre aderarea României la spațiul Schengen, care continuă să fie o prioritate de prim rang pentru România. De asemenea, demnitarul român a subliniat importanța pe care România o acordă unei tranziții juste și echilibrate la o economie verde, tranziție care să aibă în vedere specificitățile fiecărui stat membru, inclusiv ale României.

Cei doi au mai discutat despre faptul că este foarte important ca discuțiile despre securitatea Ucrinei să continue.

”A fost reiterată susținerea pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, în granițele recunoscute la nivel internațional. In acest context, ministrul Aurescu a subliniat necesitatea consolidării Flancului Estic, inclusiv prin crearea unui grup de luptă în România”, se mai arată în comunicatul de presă.

Europa nu cedează în fața lui Putin

Într-un discurs ținut în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că majoritatea țărilor sunt pregătite să sancționeze Rusia. Occidentalii vor lua măsuri drastice în cazul în care Ucraina va fi atacată.

”Germania este pregătită să plătească un preț economic mare pentru asta. De aceea toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv Nord Stream 2″, a subliniat Annalena Baerbock.

Este pentru prima dată în ultimele decenii când oficialul german transmite un mesaj dur Kremlinului: „prețul securității nu poate fi suportat de către alții”. Uriașul gazoduct Nord Stream 2, care ajunge din Rusia direct în Germania, pe sub Marea Baltică, și ocolește Ucraina, este în centrul atenției. Germania are în plan să blocheze conducta. Totul depinde de atitudinea Rusiei față de Ucraina. Occidentalii cred că este o idee bună să aplice această sancțiune economică.