Mobilizare româno-ucraineană la granița comună. Cum s-au antrenat salvatorii

Mobilizare româno-ucraineană la granița comună. Cum s-au antrenat salvatorii Sursa: arhiva EVZ

Un exercițiu româno-ucrainean s-a desfășurat joi în Delta Dunării, pompierii din cele două țari au participând la o simulare a unui accident naval.

În cadrul exercițiului s-a simulat intervenția rapidă în cazul unui accident naval de amploare la frontieră.

Alarma

Situația a presupus un incendiu devastator la bordul unei nave fluviale soldat cu mai multe victime din rândul echipajului.

Alarma exercițiului a fost dată puțin după ora 8 dimineața.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile din România cât și cele din Ucraina s-au deplasat la locul intervenţiei.

ISU Delta Tulcea a trimis echipaje specializate pentru stingerea incendiilor, descarcerare precum și autoșenilate pentru zonele greu accesibile.

Salvatorii

Pe brațul Dunării au intrat și mai multe echipaje de salvare având în vedere că au fost anunțate mai multe victime, atât în apă cât și la bordul navei afectate.

Rând pe rând victimele au fost recuperate de către salvatori și transportate de urgență la corturile de prim ajutor montate pe malul Dunării.

Pentru căutarea eventualelor persoane dispărute, pompierii au solicitat survolarea de urgență a zonei de către un echiaj aerian de prim ajutor, aflăm de la stirileprotv.ro.

Exercițiul a fost programat pentru a se afla timpii de reacție ale autorităților române și ucrainene în cazul unui incident naval major la frontiera fluvială dintre cele două state.

În patrimoniul mondial al UNESCO

Delta Dunării (3446 km²), aflată în mare parte în România și parțial în Ucraina, este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene.

Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN.

Aceasta se suprapune atât siturilor de importanță comunitară Delta Dunării (sit SCI) și Delta Dunării (zona maritimă); cât și ariilor de protecție specială avifaunistică Beștepe - Mahmudia și Delta Dunării și Complexul Razim - Sinoie.

Situl Delta Dunării (începând din 21 mai 1991) este protejat prin Convenția Ramsar (The Ramsar Convention on Wetlands) ca zonă umedă de importanță internațională.

Parcul național include rezervațiile naturale: Capul Doloșman, Cetatea Histria, Complexul Vătafu - Lunghuleț, Complexul Sacalin Zătoane, Grindul și Lacul Răducu, Grindul Chituc, Grindul Lupilor, Insula Popina, Lacul Potcoava, Pădurea Caraorman, Pădurea Letea, Roșca - Buhaiova, Corbu-Nuntași - Histria, Lacul Belciug, Lacul Rotundu, Arinișul Erenciuc, Complexul Periteașca - Leahova, Lacul Nebunu, Pădurea Babadag - Codru, Dealul Ghiunghiurmez și Sărăturile Murighiol.