Simptomele de care se plâng din ce în ce mai mulți copii. Când trebuie să se îngrijoreze părinții

Simptomele de care se plâng din ce în ce mai mulți copii. Când trebuie să se îngrijoreze părinții

Copiii pot face forme mult mai ușoare de COVID-19 decât adulții, dar asta nu îi ocolește de anumite simptome neplăcute. Medicul pediatru, Mihai Craiu, a declarat că febra este cel mai des întâlnit simptom la tinerii infectați cu COVID, iar părinții trebuie să fie atenți.

Simptomele COVID-19 în cazul copiilor variază în funcție de vârstă. Medicul pediatru, Mihai Craiu a transmis care sunt cele 3 simptome la care trebuie să fie atenți părinții. Doctorul de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu" a declarat că cel mai des întâlnit simptom este febra, iar mulți părinți cred că este doar o răceală de sezon.

Miercuri, în spitalele din România erau internați 167 de copii cu COVID - 158 în secții și 9 la ATI.

Tulpina DELTA afectează copiii de orice vârstă, iar simptomele nu mai sunt așa blânde ca la alte tulpini. Tinerii care suferă de diabet, transplant sau boli cronice sunt din ce în ce mai afectați de noua tulpină și ajung să facă forme severe.

Medicul petriatru a dat un interviu pentru HotNews.ro în care a mărturisit când trebuie să se panicheze părinții și de ce:

Cum debutează boala la copii?
Simptomele sunt variabile, în primul rând în funcție de vârstă. Sunt copii care au doar manifestări digestive, fără pneumonie. La Primiri Urgențe ajung copii cu diaree sau cu simptome ca la orice fel de răceală. Manifestările digestive sunt specifice copiilor mici, de grădiniță.
Cei mai mulți copii, indiferent de vârstă, au însă febră, restul manifestărilor nu sunt tipice.

La ce semne trebuie să fie atenți părinții?

Părinții ar trebui să se uite la copiii lor exact cum o făceau înainte de pandemie - dacă acel copil este febril, refuză alimentația sau are dureri pe care nu le avea în ziua precedentă, atunci ar trebui testat antigenic, mai ales dacă merge în comunitate.
Un copil cu COVID poate avea orice semn clinic, de la convulsii, la comă, existând astfel de situații la sugari. Spre deosebire de adulți, în cazul copiilor răspunsul organismului la agresiunea virală este mai general - pare că suferă și burta, și pielea, și cavitatea orală. Este importantă orice fel de schimbare pe care părinții o observă la copil - nu se mai joacă sau nu mai stă pe calculator. Imensa majoritate a copiilor au însă febră.
Trei repere majore pentru părinți:
  • Primul și cel mai important semn este febra care nu scade cu antitermicele la care scădea înainte. Dacă copilul primește un medicament pentru febră la care organismul copilului reacționa în mod obișnuit, iar acum nu se întâmplă asta, atunci părinții trebuie să meargă cu copilul la spital, în cea de a doua zi.
  • Al doilea semn este frecvența respiratorie - atunci când un copil respiră mai repede de 50 de ori pe minut. Este primul semn de afectare a căilor respiratorii.
  • Al treilea semn - deshidratarea. Copilul are mucoase uscate, dar nici nu mai urinează.
Aceste trei semne ar trebui să îi determine pe părinți să meargă cu copilul la spital.
Ce ar trebui să facă un părinte dacă observă un semn al infecției la copii?
Soluția pentru un părinte care vrea să rezolve proactiv, și nu să aștepte până când se îmbolnăvește și bunicul cu diabet, ar fi să își cumpere teste rapide. La primele semne febrile, copilul trebuie testat COVID, mai ales dacă merge în colectivitate și sunt și alți copii în clasă care au febră. Aceste teste au o precizie mai mică față de testul PCR, dar dacă rezultatul este pozitiv, sigur este transmisibil. Din acest motiv este util un astfel de test.
Pasul 2, după testul rapid pozitiv: anunțarea medicului de familie, care trebuie să treacă acest caz în CoronaForms. Medicul de familie este și cel care trebuie să monitorizeze copilul și să decidă dacă trebuie dus la spital.

 

Varianta Delta afectează, într-adevăr, într-o proporție mai mare copiii și tinerii?
Afectează persoanele nevaccinate împotriva COVID. În unele zone, adolescenții sunt vaccinați într-o proporție mai mare decât adulții, pentru că au vrut să meargă la concerte, festivaluri.
Deși varianta Delta a fost numită și în media "mutația copiilor", este un bias de percepție. În SUA, anul trecut pe vremea aceasta copiii și tinerii cu vârsta de până la 20 de ani reprezentau 13% din totalul bolnavilor COVID, iar acum sunt 23%. Însă valul 4 în SUA este mai mic în intensitate decât valul 3, pentru că acea coloană a adulților est mai mică, și atunci proporția copiilor și tineriilor infectați este mai mare pentru că se îmbolnăvesc mai puțin adulții.

"Pentru copii, în acest moment de pandemie problema mai mare ține de nevroză, anxietate, îngrășare"

Ne puteți urmări și pe Google News