Petrolul, armele sau capul lui Khashoggi. Biden trebuie să aleagă

Petrolul, armele sau capul lui Khashoggi. Biden trebuie să aleagă

Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a făcut apel la președintele ales american Joe Biden să își îndeplinească promisiunea de campanie.

Și să publice raportul secret al CIA cu privire la asasinarea brutală, în 2018, a jurnalistului, din consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, potrivit ZeroHedge.

"Fac apel la președintele ales să facă publice evaluarea și dovezile CIA. Aceasta va ajuta foarte mult la descoperirea adevărului despre cine este responsabil pentru asasinarea lui Jamal", a declarat Cengiz pentru The Guardian.

ZH notează că, la începutul acestui an, Cengiz a participat la discursul despre Starea Națiunii, al președintelui Donald Trump, în calitate de invitat oficial al șefului Comisiei pentru afaceri externe a Congresului. Care spera că prezența logodnicei jurnalistului va pune presiune pe președinte să acuze Arabia Saudită, responsabilă pentru crima și dezmembrarea brutală a lui Khashoggi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trump a menținut o relație confortabilă cu regimul saudit, chiar și după ce CIA a concluzionat cu „încredere medie spre înaltă” că asasinarea lui Khashoggi a fost, probabil, comandată de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, care a negat orice implicare.

Se speră acum ca relațiile SUA cu regimul saudit să se schimbe sub administrația Biden.

Agnès Callamard, raportorul special ONU pentru crime extrajudiciare, care anul trecut și-a publicat propriul raport despre uciderea lui Khashoggi, a declarat pentru The Guardian că s-ar putea ca evaluarea CIA să fie publicată fără a dezvălui sursele sau metodele agenției. ”Sincer, eu am obosit să văd că Serviciile de informații au întotdeauna prioritate în fața justiției", a spus Callamard. Amintind că SUA dețin multe informații despre asasinarea jurnaliștilor, inclusiv despre identitatea celor care le pun la cale, a funcționarilor corupți și a celor care abuzează puterea lor.

La aniversarea morții lui Khashoggi în acest an, cu aproximativ o lună înainte de alegerile din noiembrie, echipa de campanie a lui Biden a publicat o declarație care preciza: „Jamal Khashoggi și cei dragi lui merită să se afle adevărul.

Sub o administrație Biden-Harris, vom reevalua relația cu Regatul Saudit, vom pune capăt sprijinului SUA pentru războiul Arabiei Saudite din Yemen și ne vom asigura că America nu își sacrifică valorile pe altarul vînzării de arme sau pentru a cumpăra petrol”.

Pornind de la această declarație, jurnalistul Josh Rogin spune că „Biden va fi obligat să aleagă rapid între respectarea promisiunii sale și susținerea valorilor americane sau perpetuarea mușamalizării acestui caz, permițând o impunitate suplimentară pentru prințul moștenitor și complicii săi". O decizie fermă a lui Biden ar da un semnal și altor despoți însetați de sânge că epoca în care Trump îi lăsa să facă ce vor s-a încheiat”.

Un documentar despre viața și moartea lui Khashoggi, intitulat „Disidentul”, va fi lansat în cinematografe pe 25 decembrie și va fi disponibil pentru streaming pe 8 ianuarie.