TO VIMA: Activitate diplomatică febrilă în perspectiva summitului UE: Scenariile cu privire la sancțiuni împotriva Turciei
- Maria Dima
- 3 decembrie 2020, 04:00
Se intensifică presiunile din partea comunității internaționale împotriva lui Recep Tayyip Erdogan din cauza politicii agresive și revizioniste pe care acesta insistă să o pună în aplicare.
Turcia se confruntă cu amenințarea sancțiunilor europene pe măsură ce se apropie data summitului Uniunii Europene (10-11 decembrie), care va avea de facto pe agendă evaluarea atitudinii Turciei și perspectiva de a fi luate măsuri împotriva acesteia.
Atena încearcă să intensifice presiunea din jurul Ankarei prin contacte diplomatice permanente în perspectiva Summitului liderilor europeni. Poziția constantă a Greciei este să arate că Turcia constituie o problemă pentru stabilitatea în regiune și, în același timp, să blocheze orice provocare și orice mișcare tactică a Turciei.
Evoluția relațiilor greco-turce a fost în centrul conversației telefonice pe care premierul grec Kyriakos Mitsotakis a avut-o cu președintele francez Emmanuel Macron, în cursul căreia cei doi lideri au evaluat situația.
După câte se pare, manevrele și comportamentul general al Turciei au enervat chiar și cele mai rezervate guverne europene. În acest sens, Kyriakos Mitsotakis insistă că la viitorul summit trebuie puse în aplicare concluziile Consiliului European din octombrie, când s-a vorbit clar despre anumite dispoziții care conduc la sancțiuni.
Acesta a fost de altfel, potrivit unor informații, și mesajul principal al premierului grec, atât către președintele francez, cât și către președintele Consiliului European, Charles Michel, și liderii Cehiei, Slovaciei și Sloveniei cu care a vorbit în legătura cu problema Turciei, ca urmare a unor contacte demarate de Michel.
NATO - ”Arena” confruntărilor
În același timp, presiunea internațională asupra lui Erdogan s-a manifestat puternic ieri, în timpul teleconferinței miniștrilor de externe ai NATO, unde s-a văzut că Turcia devine o problemă reală pentru eficacitatea Alianței Nord-Atlantice.
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a lansat critici la adresa Turciei, acuzând-o că se opune principiilor și funcționării NATO și că subminează astfel coeziunea acesteia. Pompeo s-a referit în special la acțiunile provocatoare ale Turciei în Mediterana de Est, Libia, Siria și Nagorno-Karabah, precum și la achiziționarea sistemului antiaerian S-400, spunând că „este un cadou pentru Rusia de la un aliat al NATO".
Reacție puternică din partea lui Çavuşoğlu
Poziția dură a lui Pompeo a provocat reacția lui Çavuşoğlu care a găsit ocazia să lanseze critici împotriva SUA, Franței și Greciei.
Çavuşoğlu a reluat obiecțiile Turciei față de operațiunea europeană „Irini”, spunând că recentul incident nu a avut loc întâmplător chiar înainte de Consiliul European (este vorba de către împiedicarea de către Ankara ca o navă turcească suspectată că ar transporta arme către Libia să fie inspectată de trupe germane în cadrul operațiunii Irini n.trad.).
Apoi a criticat SUA, exprimându-și „regretul” că SUA este „împotriva Turciei” și susține „pozițiile maximaliste ale Greciei și Ciprului”, precum și „organizații teroriste”. Çavuşoğlu a afirmat, în schimb, că Germania este singurul mediator fairplay. Referindu-se la Franța, ministrul turc de externe a afirmat că ”poziția Franței față de Libia reprezintă cea mai mare amenințare pentru coeziunea Alianței”.
Confruntarea puternică dintre Pompeo și Çavuşoğlu confirmă, pe de o parte, ruptura profundă apărută între regimul Erdogan și administrația Trump, aflată la final de mandat și, pe de altă parte, trasează direcția în relațiile SUA-Turcia, făcând mai dificile, cel puțin, în prima fază, eforturile ce vor fi depuse de următorul secretar de stat american, Tony Blinken, de a restabili relațiile dintre cele două țări.
Dendias: Turcia trebuie să demonstreze că respectă dreptul internațional
La rândul său, ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a fost deosebit de critic față de Ankara, vorbind despre „necesitatea ca toți aliații să fie atașați principiilor de bază ale NATO, cum ar fi democrația, respectarea drepturilor omului și statul de drept, într-un moment în care statele autoritare și revizioniste încalcă în mod deschis dreptul internațional, amenințând stabilitatea regională și coeziunea transatlantică în Mediterana de Est, Libia și Caucaz”.
Vorbind despre conduita contravențională și provocatoare a Turciei, Dendias a repetat pozițiile constante ale Greciei și și-a exprimat satisfacția pentru poziția clară exprimată de secretarul de stat american care a subliniat și el rolul destabilizator al Turciei.(Rador)