Model China. Cyber-Gulag la Moscova. „Loialitatea” rușilor, supravegheată pe credit social

Model China. Cyber-Gulag la Moscova. „Loialitatea” rușilor, supravegheată pe credit social Planurile Moscovei de a construi clădiri deasupra conductelor de deșeuri radioactive stârnesc îngrijorări. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Autoritățile din capitala Federației Ruse intenționează să extindă capacitățile acestui sistem, în cadrul supravegherii și monitorizării internetului numit IS STATS.

Moscova intenționează să urmărească „loialitatea” rezidenților săi noi cu profiluri digitale detaliate, similare cu sistemul de credit social din China, a raportat marți site-ul de știri Open Media, citând documente publice.

Începând cu 2017, Primăria Moscovei colectează date privind sexul, vârsta, nivelul veniturilor și relațiile cu alte persoane înregistrate pe site-ul său mos.ru ca parte a sistemului de monitorizare a activității pe internet numit IS STATS.

Open Media a raportat că Primăria Moscovei a lansat săptămâna trecută o licitație de 280 de milioane de ruble (3,7 milioane de dolari) pentru a extinde capacitățile acestui sistem, scrie The Moscow Times.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profilurile digitale vor include acum informații despre contrvenții, amenzi, datorii și participarea moscoviților la diferite evenimente, potrivit documentelor citate.

Datele vor fi comparate cu informații de la rețelele publice Wi-Fi și ale operatorilor de telefonie mobilă.

Primăria Moscovei va putea împărți datele în grupuri care includ „semne de loialitate”, potrivit Open Media.

Scopul profilurilor digitale este de a „monitoriza continuu activitatea utilizatorilor” în întreaga Moscovă, de a dezvolta analize detaliate pe bazate pe domeniile de activitate, de a „identifica rapid tendințele și amenințările  emergente” și „de a reacționa rapid la schimbări ale situației din oraș ”, potrivit raportului.

Departamentul de tehnologie informațională al Primăriei din Moscova (DIT) susține că datele colectate vor fi anonimizate. Experții avertizează, însă, că sistemul va fi „deschis tuturor abuzurilor”.