Macron, luat în bășcălie de o țară NATO. „Acest pretins Napoleon și campania sa”
- Tudor Borcea
- 11 septembrie 2020, 20:09
Liderii UE nu vor avea „altă opțiune” decât să impună „sancțiuni semnificative” Turciei dacă „refuză să asculte vocea rațiunii”.
Vecinii europeni își arată unitatea. Președintele francez Emmanuel Macron și cei șase omologi ai săi din sudul UE au cerut Turciei să înceteze politica de „confruntare” din estul Mediteranei, agitând spectrul sancțiunilor europene dacă Ankara continuă să conteste drepturile de explorare a gazelor ale Greciei și Ciprului în zonă.
„Susținem că, dacă Turcia nu avansează pe calea dialogului și nu pune capăt activităților sale unilaterale, Uniunea Europeană este pregătită să întocmească o listă de măsuri restrictive suplimentare care ar putea fi discutate în Consiliul European din 24 și 25 septembrie 2020”, au convenit cei șapte lideri în declarația finală a summit-ului Med7 (Franța, Grecia, Italia, Spania, Cipru, Malta, Portugalia) care a avut loc pe insula franceză Corsica.
Liderii europeni nu vor avea „altă opțiune” decât să impună „sancțiuni semnificative” Turciei dacă „refuză să asculte vocea rațiunii”, avertizase deja premierul grec Kyriakos Mitsotakis, înainte de summit.
Grecia și Cipru se află în prima linie împotriva Turciei, care își revendică dreptul de a exploata zăcămintele de hidrocarburi într-o zonă maritimă pe care Atena o consideră sub suveranitatea sa, susținând, împreună cu omologii săi, că Ankara încalcă legea .
În ultimele săptămâni, aceste țări și-au arătat mușchii, cu declarații marțiale, manevre militare și trimiteri de nave în zonele contestate.
Franța și-a arătat clar sprijinul pentru Grecia prin desfășurarea de nave de război și avioane de luptă în regiune, inițiativă puternic denunțată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Citând Turcia, dar și Rusia, președintele Emmanuel Macron a denunțat încă o dată joi „jocul hegemonic al puterilor istorice” din Marea Mediterană, din Libia până în Siria, și a pledat pentru o „Pax Mediterranea”.
Franța, în special ofensivă împotriva Turciei, la fel ca Grecia, trebuie să convingă partenerii europeni, uneori prudenți cu privire la oportunitatea unui răspuns, în timp ce Ankara amenință în mod regulat să folosească pârghia migratorie împotriva UE .
„Europa trebuie să aibă o voce mai unită și mai clară” față de Turcia, a insistat Emmanuel Macron înainte de summit, solicitând „fermitate” în fața „comportamentului inacceptabil” al Turciei.