Washingtonul și talibanii discută despre „oportunitățile economice”

Washingtonul și talibanii discută despre „oportunitățile economice”

Emisarul american în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a subliniat potențialul economic al unui „Afganistan pașnic”, în timpul discuțiilor cu talibanii, la Doha.

Cele două părți au semnat un acord în februarie, din care a fost exclus guvernul afgan, care are ca scop retragerea trupelor străine din țară în schimbul garanțiilor de securitate din partea talibanilor și începerea unui dialog de pace inter-afgan.

În cadrul unei întâlniri cu biroul politic al talibanilor, la Doha (Qatar), „am evidențiat oportunitățile de dezvoltare economică care vor urma unei păci durabile”, a spus Khalilzad, la sfârșitul săptămânii trecute.

„Am convenit că nu este niciodată prea devreme să dezvoltăm proiecte de construire a păcii, știind că ambele părți pot depăși ultimele obstacole care duc la negocieri intra-afgane”, a adăugat diplomatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat într-un comunicat că negociatorii insurgenților l-au întâlnit pe Adam Boehler, directorul International Development Finance Corporation, o agenție a guvernului Statelor Unite, pe subiectul „creșterea(…) reconstrucția și dezvoltarea” în Afganistan.

La sfîrșitul lunii trecute, talibanii și-au reînnoit angajamentul de a respecta acordul din februarie, dar Pentagonul afirmat, săptămâna trecută, că talibanii și-au păstrat legăturile „strânse” cu gruparea teroristă Al-Qaeda.

Printre angajamentele asumate de talibani în acord a fost acela de a nu permite țării să fie folosită ca refugiu de către grupuri extremiste.

Chestiunea afgană a revenit în ultimele zile în Statele Unite, unde mai multe ziare (începând cu The New York Times) au raportat că Moscova a distribuit bonusuri insurgenților „apropiați talibanilor” pentru uciderea soldaților americani din Afganistan.

Conform surselor, informațiile au fost transmise lui Donald Trump, iar Consiliul de Securitate Națională a Casei Albe a discutat la sfârșitul lunii martie, fără să se ia nicio măsură.

Rusia și talibanii au negat în bloc aceste informații.