Șefi plantați de partide în pădurile jefuite. Pe ei îi vrea în cătușe ministrul?

Șefi plantați de partide în pădurile jefuite. Pe ei îi vrea în cătușe ministrul?

La începutul acestei săptămâni, ministrul Mediului, Costel Alexe, a executat un desant, împreună cu inspectori ai Gărzii Forestiere, la Ocolul Silvic Ghimeş-Făget, care administrează păduri de pe teritoriul judeţelor Neamţ şi Bacău. În urma acţiunii-fulger, hoţii de lemne au primit o lovitură năpraznică. Ministrul a fost neiertător.

„Eu, ca ministru, fie că vorbim de acest ocol, fie că vorbim de orice altă suprafaţă împădurită a României, vreau să îi văd cu cătuşe pe mâini pe toţi cei care fură din pădurile private sau publice ale statului. Este de datoria noastră să păzim cât se poate de bine fondul forestier.

Toţi cei care se fac vinovaţi pentru furt, pentru abuz în serviciu sau pentru neglijenţă, să plătească în faţa legii. Lupta cu cei care taie ilegal din pădurile României este în plină desfăşurare”, a declarat ferm ministrul Costel Alexe, citat de Agerpres. Apoi a mai adăugat, poate nu fusese bine înţeles: “Vom acţiona fără jumătăţi de măsuri, fără compromisuri, şi toţi cei care se fac vinovaţi de furt, de neglijenţă, de sprijin pentru cei care au în sânge aceste infracţiuni, să plătească. M-aş bucura foarte mult să îi vedem la puşcărie.”

Jaful din pădurile nemţene se desfăşoară la toate nivelurile. De la mic la mare. De la pădurar, care şi-a obţinut funcţia cu şpagă şi tot cu şpagă trebuie să şi-o şi ţină, la şeful de ocol silvic, care adună de la pădurari, îşi ia partea şi dă şi el mai departe, la Direcţia Silvică, care îşi opreşte şi ea partea şi dă mai departe, la partide, să îi ţină în funcţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Să dăm doar un exemplu, furnizat de confraţii de la ziarul „Atacul” din judeţ.  Cum se fură la baza lanţului.  Ocolul Silvic Roznov. În fruntea lui se află, vechi ca şi pădurea, un om care te duce cu gândul la o producţie cinematografică: Ion Buftea. Buftea are în subordine un şofer. Care, din leafa de şofer la stat, a agonisit temeinic şi are un minunat BMW cu care se plimbă mândru prin satul Văleni. Şi tot la fel de mândru trece prin Văleni acelaşi şofer şi la volanul maşinii ocolului silvic, încărcată cu buşteni, dar şi la volanul camionului personal, încărcat şi el tot cu buşteni. Sau, după anotimp, cu lemne de foc.

Cătuşe, dom’ ministru? Toleranţă zero?

Rocada mică, rocada mare şi rocada rocadei rocadelor

Apropo de funcţii. La Neamţ, mafia pădurilor este transpartinică. Şefi pereni, saculari aproape, ca şi pădurea.

Să vedeţi în continuare rotirea cadrelor, mai ceva decât pe vremea lui Ceauşescu.

Președintele Consiliului Județean Neamț și totodată președinte al PSD Neamț, este domnul Ionel Arsene. Se aseamănă cu ministrul Costel, pentru că şi el, acum, când alegerile totuşi se apropie, şi-a dat seama că: „Tii, mama lor de hoţi, fură din pădurile patriei, aurul verde, moştenirea pentru generaţiile viitoare, plămânul verde al patriei etc, etc.”

Partidul domnului Arsene era la guvernare până acum un an, când directorul Direcţiei Silvice Neamţ era pesedistul Doru Gherghel.

În noiembrie anul trecut, când a fost instalat Guvernul Orban, în locul lui Gherghel a fost numit director la Direcția Silvică Neamț, Ovidiu Mărcuțianu. Cine este Ovidiu Mărcuţianu? Fostul director comercial la Direcţia Silvică Neamţ. După numirea lui în funcţia de director plin, locul de director comercial a rămas vacant. Cine credeţi că l-a ocupat? Doru Gherghel, fostul director plin din vremea guvernării PSD. Cum ar veni,  Mărcuţianu a făcut schimb de funcţii cu Gherghel.

Adică, tot ai noştri, indiferent de partid. Ai noştri, care de zeci de ani, patronează prăduirea pădurilor din Neamţ.

Cătuşe, domnule ministru? Toleranţă zero? Sau la viitoarele alegeri îi vedem iar pe Gherghel în locul lui Mărcuţianu şi Mărcuţianu în locul lui Gherghel. Şi invers. Şi viceversa. Şi încă o dată invers. Că au prins rădăcini la Direcţia Silvică, mai rău decât copacii. Că bieţii arbori, după cum am văzut, dispar fără urmă. În timp ce ăştia, nu!