Exclusiv. Turiștii și călătorii afectați de Coronavirus pierd bani cu legea în mână

Exclusiv. Turiștii și călătorii afectați de Coronavirus pierd bani cu legea în mână

Mii de români riscă să piardă banii pentru concedii, sejururi, deplasări sportive ori alte activități organizate după ce au plătit sume importante ca să ajungă în destinații afectate, acum, de Coronavirus. Stupoarea vine, însă, din partea operatorilor de turism sau a companiilor aeriene care nu țin cont de sănătatea oamenilor și, contrar legii, refuză să le returneze costurile biletelor.

De ceva vreme încoace, toate țările din lume, inclusiv România, recomandă călătorilor și  turiștilor să nu facă deplasări în zonele afectate de Coronavirus.

Ce nu s-a spus până acum este faptul că mulți dintre români au cumpărat, de luni de zile, pachete turistice sau au beneficiat de invitații în zone în care, acum, li se spune să nu meargă, fiind afectate de virusul gripal venit din China.

O anchetă realizată de reporterii evz.ro a scos în evidență problemele reale ale acestei situații.

Așa cum se arată într-un comunicat al  Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), din punct de vedere legal, persoanele care și-au cumpărat vacanțe și doresc să le anuleze, în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare, au posibilitatea să își recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cazul unei familii care a cumpărat, cu mult timp în urmă, bilete cu destinația Italia, într-o zonă afectată, acum, de Coronavirus arată că unii operatori nu respectă legea.

Mai mult, copii și părinți, deopotrivă, care urmau să participe la un concurs internațional de scrimă în Polonia au fost nevoiți să renunțe după ce au fost anunțați că acea competiție s-a anulat din cauza Coronavirus.

Exclusiv evz.ro

Supranumit și campionatul mondial neoficial al copiilor, Challenge Wratislavia strânge la start peste 1.000 de copii din întreaga lume, la toate cele trei arme - floretă, spadă și sabie - la feminin și masculin, doar la individual. Competiția ar fi trebuit să se desfășoare între 19 și 23 martie. Organizatorii au anunțat, însă, că din cauza amenințării unei epidemii de coronavirus (COVID-19) „am fost nevoiți să anulăm turneul la data planificată inițial în interesul sănătății și siguranței participanților la turneu”.

În aceste condiții, cei care urmau să participe au solicitat returnarea banilor pentru biletele plătite. Cu toate acestea, compania LOT, echivalentul Tarom în Polonia refuză să dea curs cererilor miilor de participanți, copii, părinți și antrenori. La telefonul afișat nu a răspuns nimeni, ieri, pentru a ne da explicații…

În exclusivitate pentru evz.ro, reprezentanții familiei de români care visa un sejur în Italia au dezvălui ce au pățit….