Justin Trudeau - Îngerul Morții din Paradisul Eutanasiei
- Adrian Pătrușcă
- 2 martie 2020, 18:38
Proiectul de lege privind eutanasia, depus săptămâna trecută în parlament de guvernul Trudeau, va face din Canada țara cu cea mai permisivă legislație a sinuciderii asistate.
Prezentat pe 24 februarie de ministrul canadian al Justiției, David Lametti, proiectul de lege C-7 este răspunsul liberal la decizia tribunalului din Quebec din septembrie trecut, care a eliminat condiția actuală ca „moartea naturală a unei persoane să fie rezonabil previzibilă” pentru a se admite un deces prin injectare letală.
Însă proiectul de lege al guvernului Trudeau extinde eutanasia – legalizată în Canada din iunie 2016 – mult dincolo de eliminarea criteriului bolii în fază terminală, declarat neconstituțional de tribunalul din Quebec.
„Oricum ai privi-o, este un câmp minat”, spune Alex Schandeberg, director executiv al Coaliției pentru Prevenirea Eutanasiei.
„Limbajul proiectului de lege este pur și simplu confuz și ridicol. Dacă aprobă legea C-7, vom deveni regimul cel mai liberal în privința eutanasiei din lume.”
Schandeberg este sprijinit de mai multe organizații și personalități.
Cardinalul Thomas Collins din Toronto a dat publicității un comunicat foarte tăios, a doua zi după ce proiectul de lege a fost depus, cerându-le canadienilor să se opună inițiativei, scrie LifeSiteNews.
„Este un nou capitol al morții la cerere. Canada a eliminat restricțiile într-un ritm mult mai rapid decât orice altă țară din lume care a legalizat eutanasia.”
Proiectul de lege C-7 va permite injectarea letală a persoanelor care nu mai sunt capabile să-și dea consimțământul, cum ar fi cele atinse de demență, dacă ele au lăsat anterior o solicitare pentru a fi eutanasiate mai târziu.
„Acest amendament contravine precedentului juridic Carter, care impunea ca o persoană să poată fi capabilă să consimtă a muri”, a spus Schandeberg, referindu-se la o decizie a Curții Supreme din 2015.
Guvernul Trudeau „pare a colabora strâns cu lobby-ul eutanasiei”, a observat acesta.
Permiterea eutanasiei prin „consimțământ prealabil” poate conduce la scenarii oribile, precum cel din 2016, în care o bătrână olandeză a fost omorâtă, în timp ce toată familia sa încerca să se opună.
În acest caz, doctorul a fost în final exonerat, după ce în septembrie 2019 un tribunal a decis că ne-eutanasierea pacientei ar fi subminat dorința exprimată de aceasta cu patru ani în urmă, când a fost pentru prima dată diagnosticată cu Alzheimer.
Proiectul C-7 precizează că pacienții nu pot fi eutanasiați dacă arată că nu vor să fie uciși „prin cuvinte, sunete sau gesturi”, dar adaugă că ei pot fi uciși dacă aceste semne sunt apreciate de medici ca „involuntare”.
De asemenea, C-7 permite doctorului care ucide pacientul să fie unul dintre cei doi martori necesari, ceea ce constituie un conflict de interese „nebun”, afirmă Schadenberg.
C-7 elimină perioada actuală de așteptare de 10 zile pentru persoanele apreciate a se afla în faza terminală, pentru a putea primi injecția letală chiar în ziua în care au cerut eutanasia.
Proiectul stabilește o perioadă de așteptare de 90 de zile pentru persoanele care solicită eutanasia pentru o afecțiune care nu este terminală, creând o lege cu două niveluri care, potrivit lui Schandenberg, constutie o invitație transparentă la contestarea ei.
„O viitoare decizie a justiției va anula probabil această perioadă de așteptare de 90 de zile pentru persoanele care nu se află în faza terminală, deoarece această dispoziție reprezintă o inegalitate în lege”, spune Schandenberg.