Un studiu statistic realizat de British Medical Journal a demonstrat ca echipele care joaca la altitudine mare sunt net favorizate atunci cand primesc vizita unor formatii de la ses.
Dupa centralizarea a 1.460 de meciuri internationale disputate in America de Sud in ultimul secol s-a constatat ca nationale slab cotate, precum Bolivia (care joaca la 3.700 de metri), Venezuela (1.000 de metri) si Ecuador (2.800 de metri), si-au materializat mai bine avantajul terenului propriu in fata unor echipe mari, precum Brazilia, Argentina si Uruguay, care se pregatesc acasa la altitudini mici.
Concret, fiecare 1.000 de metri altitudine in plus se „traduce” intr-o „jumatate de gol”. In meciurile dintre adversari de la aceeasi altitudine, gazdele inving in 53 la suta din cazuri. Atunci cand echipele de la ses merg la munte, procentajul gazdelor creste vertiginos.
Asa se intampla in meciurile Bolivia-Brazilia (jucate la 3.695 metri), unde gazdele au in fata cvintuplei campioane mondiale un procentaj de reusite de 82 la suta! Explicatia consta in atmosfera mai rarefiata la inaltimile mari, care priveaza organismele de oxigen. Acest lucru poate provoca jucatorilor neadaptati oboseala, vertijuri si ameteala, afectiuni care sporesc in situatii de efort fizic sustinut.
FIFA a interzis in acest an ca meciurile internationale sa se dispute la altitudini mai mari de 2.750 de metri, pentru a proteja sanatatea jucatorilor, declansand protestele celor avantajati pana acum. Cei mai vehementi sunt bolivienii, unde insusi presedintele statului, Evo Morales, a cerut FIFA sa se anuleze aceasta decizie.