"Caram rolele de film la cinemateca sa pot intra gratis"

"Caram rolele de film la cinemateca sa pot intra gratis"

Catalin Stefanescu realizeaza si modereaza la TVR, de aproape un deceniu, o emisiune culturala. Nu vrea ca show-ul pe care-l face sa fie un promotor al culturii romanesti, ci sa deschida gustul pentru ea.

Noi spunem ca facem o emisiune de „cultura publica”, adica o emisiune care sa-i indemne pe cei care ne urmaresc sa fie atenti la oamenii pe care noi ii invitam.

Intr-un fel sau altul, vrem sa-i trimitem pe oameni spre orice forma de expresie: literatura, teatru, film, muzica. Incercam sa vorbim despre „pofta de viitor”, iar asta inseamna in mare masura un tip de comunicare si un tip de cultura.

Radacina lucrurilor pe care le facem la „Garantat 100%” vine de la invitatii nostri, care trebuie lasati sa povesteasca. Eu cred ca lumea trebuie sa invete sa asculte povesti si, implicit, sa aiba dorinta de a spune povesti”, este de parere moderatorul si realizatorul acestei emisiuni.

Un fenomen generos

Recunoaste ca unii dintre invitati il seduc de-a dreptul. „Cei care vin la noi la emisiune sunt repere ale domeniilor lor. Pe de alta parte, chemam  si multa pustime, sunt doar oameni care se exprima. E un mare contrast al celor care cred ca asta prinde foarte bine”, afirma Stefanescu.

Formatul de astazi al emisiunii nu este acelasi pe care l-a avut initial. „Am inceput cu unul de reportaje, de filmulete, despre oameni din tara asta care fac tot felul de lucruri. Erau tipi care aveau o preocupare, nu trebuia sa o finalizeze. Ba, chiar, cu cat mai nonlucrativa, cu atat mai bine. La inceput, ne interesa ironia. Pe urma ne-am dat seama ca toata doza de credibilitate pe care vrem s-o castigam nu o s-o avem cu aceasta ironie, asa ca am lasat-o deoparte si ne-am apucat de lucruri mai serioase”, spune Catalin Stefanescu.

O mare problema de perceptie a culturii in randul romanilor este elitizarea acesteia, dar, de fapt, ea nu se adreseaza doar initiatilor, ci este un fenomen generos. Moderatorul isi aminteste, in acest sens, povestea unui om din Ardeal, care, cu „o pensie extrem de mica, lua trenul lunar sa vina la Bucuresti pentru a  vedea spectacole de opera. Trebuia sa plece de fiecare data inainte de sfarsitul reprezentatiei pentru ca atunci avea tren, iar acest caz nu este singular”, spune realizatorul.

Catalin Stefanescu observa contrastul publicului din Romania. „Cred ca uneori avem un public prea educat, iar alteori subeducat. Se traieste intre extreme. Sunt oameni foarte bine educati pentru care, uneori, cultura nu mai functioneaza ca un motor al existentei, ci ca un mecanism de recunoastere. Sunt oameni care vad peste tot simboluri, gramatici ale reperelor”, observa acesta.

Despre comunitate

Pe de alta parte, se grabeste sa demonteze mitul despre lumea din Vest si cea de peste Ocean. „Se spune de multe ori ca occidentalii si americanii sunt subeducati. Eu cred ca este mai important sa nu scuipi pe strada, sa maturi in fata casei, sa ai un sentiment comunitar decat sa stii unde este China pe harta. De-aia fac diferenta asta si spun ca ne grabim sa-i catalogam prosti pe altii, pentru ca noi stim unde e America, cine e Mark Twain, dar, in timpul asta, daca iesi pe strada vezi mizerie, copii abuzati si te mai gandesti daca occidentalii sunt prosti absoluti sau radacinile acestei prostii trebuie cautate in alta parte”.

Multi dintre invitatii pe care Catalin ii are revin pentru ca, intre timp, si-au schimbat opiniile. „Mie, unuia, mi-e frica de cei care nu se schimba deloc si ma bucur atunci cand vad oameni care spun: „Data trecuta spuneam asa. Nu mai cred asta. Am vazut ca lucrurile se schimba si m-am razgandit. Cred ca povestea e asa”.

Lumea se misca si, daca esti conectat la ceea ce se intampla, principiile raman undeva inauntru, iar restul perceptiilor pe care le ai in mod traditional se modifica. E bine, din cand in cand, sa te gandesti daca ceea ce ai spus data trecuta mai este valabil”, este de parere Stefanescu.

CARTE DE VIZITA

Film documentar si televiziune

> Nascut pe 29 decembrie 1968, la Ramnicu-Valcea, Catalin Stefanescu a absolvit in 1995 Facultatea de Litere a Universitatii „Babes Bolyai”, din Cluj-Napoca . > Intre 1991 si 1998, a publicat o serie de articole in „Contemporanul”, „Steaua”, „Cotidianul” (suplimentul „Litere, arte, idei”), „Canava Odeon”, „Directia 9”. A fost seful departamentului de difuzare si imagine la TVR Cluj, apoi secretar general de redactie la TVR Cluj, dar si realizator si prezentator al emisiunii „Intalnirea de Sambata” (TVR 1 si TVR 2).

> Vedeta a obtinut numeroase premii pentru reportajele si filmele documentare realizate sub acest generic: intre 2003 si 2006 - Premiul APTR pentru emisiune culturala si pentru magazin cultural, in 2002 - premiul pentru Cel mai bun documentar romanesc - „Penitenciar”.

> Din 1999 este moderator si realizator al emisiunii „Garantat 100%”, de pe TVR 1, una dintre cele mai longevive si apreciate emisiuni culturale din Romania. Catalin Stefanescu a reusit din plin sa aduca superlativele din cultura, dar si din alte domenii.

BRATARA

Din banii primiti la primul festival de film

„O am din 1997, cand am castigat primul premiu pentru un film documentar, la Festivalul Media Fest. Filmul se numea „Ioan”. Din banii pe care i-am primit atunci, primul lucru pe care l-am cumparat a fost aceasta bratara. De-atunci, nu m-am despartit niciodata de ea”.

MUZICA Marius Mihalache si teama de stomatolog „E un CD al lui Marius Mihalache, „Eclipse”, care mie imi place foarte mult si in care Mihalache este cu adevarat magnific. Pana acum sase sau sapte ani, eu n-am fost la dentist decat o singura data. Mi-era frica. Un prieten m-a convins sa merg, iar stomatologul m-a vrajit. Atat de tare l-am respectat pe acel om pentru ca a stiut sa ma manipuleze, incat am zis ca trebuie sa-i fac un cadou care mie sa-mi fie foarte drag. Si-atunci i-am oferit discul cu Mihalache.”

PASIUNE

„Ceasurile imi plac foarte mult”

„Este un ceas Cortebert, firma  care de mult a facut ceasurile din garile elvetiene. Imi plac extrem de mult ceasurile. Am crezut ca este un fals, dar am aflat dupa ceva vreme ca este original”.

CADOURI

„Cartile functioneaza ca o icoana”

„Fac cadou carti si albume de fotografie pentru ca suntem un grup de prieteni pasionati de fotografie. Des am facut cadou o carte, „Spuma zilelor”. Este a lui Boris Vian, un personaj absolut fabulos, scriitor, dramaturg, poet. De altfel, „Spuma zilelor” cred ca este cea mai frumoasa poveste de dragoste care s-a scris vreodata, usor suprarealista. Am convingerea ca toate aceste carti pe care eu le fac cadou, chiar daca nu sunt citite, puse in raft, acele carti functioneaza ca o icoana, dau o energie buna in acea casa”.

Face naveta intre Cluj si Bucuresti, a vrut sa urmeze teatrul si este pasionat de gatit. Cine este Catalin Stefanescu?

Initial, si-a dorit sa faca teatru, dar a cunoscut un om care l-a educat si care i-a spus ca pierde vremea. „Atunci erau cinci-sase locuri la actorie si regie. Sa ratezi admiterea la facultate era o catastrofa. Era mai complicat: tata avusese tot soiul de aventuri cu Securitatea, aveam rude afara. N-am intrat din prima la Litere, am facut armata lunga”, povesteste Catalin razand.

Spune insa ca nu i-a parut rau nicio secunda ca a luat aceasta decizie. A fost cel mai tanar membru UNITER si a scris cronica teatrala. Catalin spune ca a renuntat din lipsa de timp.

Ardealul nu este o alta lume

Moderatorul emisiunii „Garantat 100%” face naveta intre Cluj si Bucuresti. „Stau jumatate de luna in Bucuresti, iar restul timpului il petrec acasa, la Cluj. Lucrez in ambele parti. E sanatos sa traiesti in doua lumi, le vezi mai bine si te vezi mai bine si pe tine. Diferentele dintre Cluj si Bucuresti sunt mult mai putine decat se crede. Nu sunt partizanul ideii ca Ardealul este o alta lume. Lucrurile seamana mult in Romania, iar romanii sunt la fel peste tot, cu mici diferente. Poate ca in Ardeal spiritul comunitar este ceva mai dezvoltat”, spune moderatorul TVR. Pentru acesta, acasa inseamna Cluj, dar si Govora, locul unde s-a nascut si a copilarit. „Acolo sta mama, ma duc s-o vad pe ea si sa-mi vad prietenii. Din pacate, foarte rar”.

Catalin isi doreste sa faca film. Isi aminteste cum, in copilarie, a vazut multe pelicule bune. „Eram pustani si ne duceam la cinematograful din oras, la Govora, pe vremea lui Ceausescu, unde filmele se schimbau o data la doua zile. Exista cinemateca si, in mod paradoxal, puteai sa vezi filme care nu erau in Romania. Atunci am vazut „Principiul dominoului” sau creatiile lui Tarkovski. Caram impreuna cu doi-trei prieteni rolele de film de la autobuzul care le aducea de la Ramnicu-Valcea ca sa intram gratis. Aveam marele privilegiu sa stam in cabina proiectionistului. Era marea bucurie a copilariei mele”, isi aminteste acesta.

Placerea de a gati

Una dintre marile sale pasiuni este gatitul. Ii place mult bucataria mediteraneeana, dar „cred mai tare intr-o branza cu ceapa, slanina si rosii oferite intr-un anumit fel decat intr-un „haute cuisine”. Cred ca a oferi ceva din suflet inseamna mai mult decat a fabrica ceva. Spun de multe ori ca femeile care stiu sa gateasca au murit, ca nu mai exista categoria asta. E doar o ironie, dar o consecinta a felului in care se traieste astazi”, spune moderatorul emisiunii „Garantat 100a”. Pentru Catalin gatitul este o arta.

„Iti dezvolta modalitatea de a opera cu ceva. Te invata sa gandesti intr-un anumit fel: lucrezi cu mai multe elemente (combini, calculezi, apreciezi, mirosi) este o intreaga poveste. A gati nu inseamna sa fii bucatareasa. E vorba despre placere: placerea de a oferi placere. Nu e obligatoriu sa faci asta zilnic, e important darul care se face: imparti ceva. E ca si atunci cand dai noroc cu o bautura buna si te uiti in ochii celuilalt”. 

Pentru ca o femeie sa-i atraga atentia lui Catalin trebuie sa fie, in primul rand, naturala. „Nu trebuie sa fie toba de carte si sa fi citit rafturi de biblioteci. Uneori, simplitatea este fascinanta. Sensibilitatea conteaza enorm, puterea de a receptiona, de a empatiza, de a fi sociabil”. Recunoaste ca are o prietena cu care locuieste de 11 ani, dar nu intentioneaza sa-si intemeieze o familie.

„ In ceea ce ma priveste, nu cred in aceasta institutie. Relatia parteneriala mi se potriveste mult mai bine”. Crede ca „unui copil ii trebuie foarte mult timp si afectiune. Recunosc  faptul ca sunt egoist si investesc mult timp si afectiune in meseria mea, in care cred foarte tare.” PoveSti. „In timp s-au adunat aproape 500 de povesti despre oamenii din tara asta”

Sfatul lui Catalin Stefanescu

Educatia incepe acasa!

„Toata treaba ar trebui sa inceapa acasa. Daca exista niste repere responsabile cu educatia, ele ar trebui sa fie familia, biserica, scoala. Nu sunt fundamentalist religios, dar la biserica se deprinde comunitatea. Acestea sunt reperele cu care orice om normal ar trebui sa traiasca.”

Fata nevazuta Filmele si muzica

> Pasionat de muzica, „imi sunt dragi sculele mele de-acasa, Marantz”.

> Asculta, „de la Mozart la dance, absolut tot”.

> Unul dintre bunii prieteni „de breasla” ai lui Catalin este Radu Naum.

> Este pasionat de filme. „Apocalipsul”, lui Francis Ford Copolla, sau „Calauza”, regizata de Tarkovski: „Le revad de fiecare data cu aceeasi placere”, spune acesta.

> Marele regret al lui Catalin este faptul ca nu a facut muzica. „Sunt un muzician ratat. Imi pare foarte rau si simt din ce in ce mai acut lucrul asta”.

> Are o fobie „sinistra” de avion. „Treaba asta imi inchide serios perspectivele.”

> A fost impresionat de Creta. „E suficient de departe de ceea ce se cheama lumea turistica.”

> Ii place sa calatoreasca. „Stau la oameni care inchiriaza camere la ei acasa, stau la pensiuni, campinguri. Am facut treaba asta peste tot in Europa. Mi-am facut prieteni in tot soiul de locuri”.

> Merge des cu prietenii la Budapesta, la concerte.

Ne puteți urmări și pe Google News