O persoana sensibila poate face in orice moment al zilei o migrena.
Pentru a scapa de durerile de cap, o solutie ar fi sa nu va schimbati ora de somn si sa evitati mancarurile cu aditivi.
Migrenele pot fi declansate de lipsa cafelei, de saritul peste mese, de stres sau chiar de un simplu pahar de vin baut inainte ori dupa masa.
Medicii spun ca, odata ce o persoana ajunge sa-si cunoasca organismul, intelege foarte bine cum i se declanseaza o astfel de afectiune.
Pentru ca remediul sa fie rapid este important ca oamenii cu probleme sa povesteasca medicilor cum apar aceste neplaceri. Jurnalul este metoda cea mai buna de a afla mai usor cauzele durerilor puternice de cap.
Aici trebuie mentionat cum apar acestea, ce s-a intamplat inainte sa apara migrena si cum s-a manifestat. De asemenea, conteaza ce ati mancat, cat de mult ati dormit, daca s-a intamplat ceva care v-a suparat.
Factori de risc Medicii nu au reusit sa descopere pana acum toate cauzele care duc la aparitia migrenelor, dar cele mai cunoscute dintre acestea tin de: stresul emotional, perioadele de menstruatie, schimbarea orelor de somn, oboseala prelungita, excesul de cofeina sau, din contra, de lipsa acesteia.
Hrana grea, fumatul excesiv, bauturile sofisticate, cu zaharuri rafinate, saritul peste mese ori mancatul in graba pot fi si ele responsabile pentru durerile puternice de cap.
Nici vremea capricioasa sau mirosurile intense nu sunt de ignorat atunci cand vine vorba despre factori care declanseaza migrene. Condusul pe distante lungi si pe timp de noapte poate de asemenea sa influenteze. Luminile care palpaie pot declansa acea stare de rau.
Fiti atenti la mancarurile chinezesti
Nutritionistii avertizeaza in privinta aditivilor din mancare si a chimicalelor „naturale” din alimente. Este vorba despre tiramina, o substanta care se gaseste in branza veche, vinul rosu si in carnea gatita.
Rau fac si conservantii, precum nitritii utilizatii la prepararea hotdogilor, suncilor, carnatilor si a altor produse procesate. Mancarea chinezeasca poate si ea sa cada greu la stomac din cauza monosodiumului glutant pe care il contine.
Acesta este un intaritor pentru gust si se gaseste de asemenea in mancarea semipreparata si in sosuri (ketchup, dressing etc.). Trebuie sa va feriti si de impuritatile din alcool si sa consumati, de preferat, bauturi cat mai naturale.
Sfaturi
Cum sa evitati migrenele
> Aveti grija ce consumati. Daca va ia o durere de cap, scrieti intr-un jurnal ce ati mancat si ce ati baut inainte de aceasta. Daca durerile reapar, altadata, in aceleasi conditii, evitati alimentele care v-au facut rau.
> Mancati regulat. Daca sariti peste mese, veti fi obligat sa mancati mult spre seara. Digestia nu va fi buna si este posibil sa va confruntati cu senzatia de greata ori cu varsaturi.
> Micsorati portia de cofeina. Atat bauturile, cat si alimentele care contin cofeina pot declansa o migrena. Daca sunteti obisnuiti cu astfel de produse, nu renuntati brusc la ele.
> Atentie la exercitiul fizic. Miscarea este buna, dar anumite exercitii pot declansa dureri de cap. Ca sa le preveniti, puteti lua un medicament antiinflamator inainte de antrenamente.
> Dormiti regulat. Daca schimbati ora la care va culcati sau cea la care va treziti, este posibil sa fiti afectat de o migrena. Oboseala accentuata poate sa va intensifice simptomele.
> Invatati sa faceti fata stresului. Stresul este un factor declansator pentru migrene. Anxietatea, grijile, oboseala pot spori intensitatea unei migrene. In astfel de situatii va prind bine perioadele de relaxare, consilierea psihologica si, uneori, chiar antidepresivele.