Kibbutzurile revin la moda

Kibbutzurile revin la moda

Fostele comunitati "socialiste" au devenit un magnet pentru tineri.

Kibbutzurile, comunitatile israeliene care au intrupat acum cateva decenii idealuri tipice socialismului, precum munca in colectivitate, dragostea de pamant si egalitarismul, castiga tot mai multa popularitate.

Insa succesul acestor comunitati vine din adaptarea lor la societatea moderna, releva „New York Times”. Mai precis, kibbutzurile au inceput sa adopte treptat principiile capitalismului, reusind nu numai sa supravietuiasca, ci si sa se dezvolte intr-un mod surprinzator. Incepand cu anii ‘80, cand socialismul a inceput sa piarda teren la nivel mondial, iar Israelul se confrunta cu hiperinflatia, cele circa 250 de kibbut-zuri existente pe teritoriul israelian pareau condamnate la pieire.

Datoriile acestor comunitati care traiau din agricultura crescusera considerabil, iar multi membri plecau in cautarea unei vieti mai bune. Cei care au ramas au gasit insa o solutie pentru a duce mai departe traditia si pentru a-si asigura existenta. Daca la inceputuri ideea de baza era munca in colectivitate, acum, in majoritatea kibbutzurilor, privatizarea si-a facut simtita prezenta, in special in domeniul serviciilor. In plus, multe case au ajuns deja in posesia membrilor comunitatilor, care acum sunt conduse de manageri profesionisti.

Viata relaxata

Transformarile au dat roade, astfel ca multi vor sa se intoarca. Altii doresc sa se instaleze in kibbutzuri, mai ales ca nou-venitii pot sa-si cumpere case aici si sunt primiti bine. Populatia din kibbutzuri, imbatranita, are nevoie de un suflu proaspat. Numarul cererilor este atat de mare incat exista liste de asteptare.

„Ceea ce ne place aici este simplitatea”, explica Boaz Varol, in varsta de 38 de ani, care sta in kibbutz-ul Yasur, la nord-est de Haifa. El se ocupa acum de piscina, pe vremuri de uz comun. Acum, Boaz Varol a preluat piscina si o inchiriaza. „Fiecare face ce vrea, avem propria noastra independenta, dar fara tipul de competitie care exista in exterior”, spune mandru acesta. El povesteste ca, in urma cu doi ani, si-a cumparat o casa cu doua dormitoare cu 71.000 de dolari SUA. In kibbutzul Yasur exista si gradinite pentru copii, privatizate, iar membrii comunitatii pot manca la cantina, pretul unui meniu fiind de patru dolari.

Origini

Primul kibbutz, infiintat de evrei din Basarabia

Primul kibbutz a fost asezarea Degania, infiintata in 1909, pe malul lacului Kinneret. Printre cei care au participat la crearea sa a fost si un evreu originar din Basarabia, Tanchum Tanfilov, care plecase spre Palestina in 1908. Tanchum a trait toata viata la Degania, muncind pamantul, si a murit in 1968, la varsta de 80 de ani. Un altul a fost Iosif Baratz, nascut in Transnistria, care a facut studii la Chisinau, plecand spre Tara Sfanta in 1905. Cinci ani mai tarziu s-a mutat in kibbutzul Degania, unde a trait pana in 1968.

Miscarea kibbutzurilor a inflorit insa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, multi dintre supravietuitorii Holocaustului, in special evreii originari din tarile est-europene, fugind spre Palestina.

Ne puteți urmări și pe Google News